Blagdan je Cvjetnice u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.4.2019. 16:21:11
Blagdan je Cvjetnice u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitali su se i pjevali odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice, ali u ovim našim kontinentalnim krajevima i cvijeće odnosno cvijetne grančice koje tog trenutka cvatu. 


Svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


Poručio je da je usmjeravanje samo na sebe, iskorištavanje drugih za svoje interese, spašavanje samo sebe - logika ovozemaljskih pobjednika, ali ne i evanđelja.


- Spašavanje koje Isus izabire je put zajedništva, put ljubavi, put koji daje život za dobro brata i sestre, za ljude, za svakoga od nas - naglasio je kardinal Bozanić.


- Naši životi ispunjeni su manjim ili većim križevima. Kako smo Kristovi, njih se ne bojimo, nego slijedimo Krista. To je jedini put spasenja za svakoga od nas, za svakoga čovjeka i za sve ljude na ovoj zemlji - rekao je kardinal Bozanić na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali.


S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.


Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.


Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.


Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo. 


Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.


Create Account