Dan je antifašističke borbe, državni je praznik

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.6.2023. 9:12:33
Dan je antifašističke borbe, državni je praznik

Foto: Wikipedija

Danas se obilježava Dan antifašističke borbe u sjećanje na hrvatske antifašiste koji su 22. lipnja 1941. osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi.
Nakon uvođenja ovog blagdana kao državnog praznika, dio građana je negodovao, smatrajući ga komunističkim blagdanom. Međutim treba podsjetiti da je upravo hrvatski narod iznio borbu protiv fašizma na prostoru Hrvatske i danas nam susjednih zemalja. Od 800 tisuća boraca NOR-a na krajem rata prostoru bivše Jugoslavije, odnosno gotovo 500 tisuća na području Hrvatske, u postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.


Na današnji je dan nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa, prevarivši ga zbog ranije potpisanog sporazuma o nenapadanju.


 Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici antifašističkog pokreta u Sisku našli su se u opasnosti i povukli su se u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu pokraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.


Današnjem središnjem nacionalnom obilježavanju ovog praznika nazočit će potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, kao izaslanica Vlade,  u Spomen-parku Brezovica kraj Siska, u povodu 82. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda i prve antifašističke borbene jedinice u ovom dijelu Europe.


Tom će događaju nazočiti i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.5.2024. 9:09:01

Create Account