Danas obilježavamo spomendan, Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.6.2023. 13:15:38
Danas obilježavamo spomendan, Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Foto: Hrvatski sabor

U Hrvatskoj je danas spomendan Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesena 25. lipnja 1991.


Na taj datum, prije 32 godine, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća donesena je Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, čemu je prethodio neuspjeh pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize.


Od 2020. godine 25. lipnja nije praznik nego spomendan nakon što se prethodnih 19 godina taj datum obilježavao kao Dan državnosti, državni blagdan i neradni dan.


Povijesnom odlukom Sabora iz lipnja 1991. utvrđeno je da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim niti jedno tijelo bivše države te niti jedan akt federacije koja više ne postoji. Sabor je tu odluku donio na temelju volje hrvatskih građana iskazane na referendumu mjesec dana ranije. Na lipanjsku odluku Sabor je stavio tromjesečni moratorij, a poslije njegova isteka na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio je punu neovisnost Republike Hrvatske.


Prethodnih godina 25. lipnja slavio se Dan državnosti na temelju odluke vladajuće koalicije na čelu sa SDP-om. Ona je 2001. godine odlučila da se kao državni blagdani i neradni dani slave Dan državnosti 25. lipnja i Dan neovisnosti 8. listopada, dok je 30. svibnja, dotadašnji Dan državnosti, postao Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan.


Hrvatski sabor u studenom 2019. godine utvrdio je novi kalendar blagdana  što je nakon 19 godina dovelo do novog preslagivanja neradnih dana. U novom kalendaru Dan državnosti (državni blagdan i neradni dan) vraćen je na 30. svibnja, dok je 25. lipnja postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora, koji se također obilježava kao spomendan.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.5.2024. 9:09:01

Create Account