Institucije promoviraju Popis, a serveri im zagušeni prometom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.9.2021. 11:38:37
Institucije promoviraju Popis, a serveri im zagušeni prometom

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Popisno povjerenstvo Grada Zagreba odaslalo je svim gradskim četvrtima dopise kojima traži da im pomogne u promociji samostalnog e-popisivanja.U dopisu Popisnog Grada Zagreba piše slijedeće:"Ovim bismo Vas putem htjeli podsjetiti da nam ponovno pomognete u promociji samopopisivanja te zamoliti Vas da u skladu sa svojim ovlastima pozovete institucije u Vašoj nadležnosti da iskoriste mogućnost samostalnog popisivanja s pomoću sustava e-Građani, od 13. do 26. rujna 2021., te tako pripomognete u uspjehu prvoga digitalnog popisa stanovništva, kućanstava i stanova, koji je nemjerljivo važan za cijelu Republiku Hrvatsku.


 Pozivamo i Vas osobno da se samostalno popišete prijavom u sustav e-Građani te javno podržite kampanju samopopisivanja u svojim javnim nastupima i na društvenim mrežama. 


Više informacija o Popisu 2021. može se naći na stranici www.popis2021.hr".


To je potpuno uredu i na kraju članka objavit ćemo cjelokupnu objavu Povjerenstva o samopopisivanju, međutim očito da tijela koja obavljaju popise nisu svjesna da svi ili barem velika većina informatički pismenih građana je relativno dobro upoznata sa samopopisivanjem, a mnogi su dobro upoznati i sa zakrčenim serverima za samopopisivanje. 


Naime, kako nam je sinoć jedan visokorangirani i certificirani programer dojavio, u želji da popiše svoju obitelj, unatoč svom golemom informatičkom znanju nije to mogao učiniti, jer jednostavno zbog zagušenosti prometa na tagiranim serverima nije to mogao učiniti.


"Većina informatički sposobnog radnog naroda popisivanje najčešće obavlja u kasnim  popodnevnim ili večernjim satima kad je i najveća gužva, pa mnogi u nemogućnosti otvaranja popisne aplikacije odustaju i gube za nju volju. Ja ću svakako probati ponovo i danas, ako bude trebalo i sutra, međutim nadležni za popis nisu odradili dobar posao ili ih je možda zatekao veliki odaziv građana na samopopisivanje", rekao nam je naš stručni sugovornik želeći ostati anoniman. 


Dakle, potpuno je u redu iskoristiti mogućnost samopopisivanja svog domaćinstva, ali pri tom, ako to činite u večernjim satima, naoružajte se strpljenjem. (Psovanje države u četiri zida je dozvoljeno).


U nastavku biroktratski poziv za popis:


POZIV NA SAMOPOPISIVANJE S POMOĆU SUSTAVA e-GRAĐANI

OD 13. DO 26. RUJNA 2021.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (u daljnjem tekstu: Popis 2021.) najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje, koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a njegova priprema, organizacija i provedba propisane su Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine („Narodne novine“, br. 25/20 i 34/21). Podaci koji se prikupljaju Popisom 2021. nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja. Kvalitetno planiranje i odlučivanje može se provoditi samo na temelju aktualnih službenih statističkih podataka. Cilj Popisa 2021. jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Ovogodišnji Popis jedinstven je u odnosu na sve dosadašnje po načinu prikupljanja podataka. Za razliku od dosadašnjih popisa stanovništva, za koje su se podaci prikupljali na tiskanim obrascima, za Popis 2021. podaci se prikupljaju digitalno. Modernizacija načina prikupljanja podataka ubrzat će obradu podataka Popisa 2021. i pojeftiniti cjelokupnu njegovu provedbu.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa. Popisuju se državljani Republike Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa 2021. imaju boravište u Republici Hrvatskoj. Svi individualni podaci prikupljeni Popisom 2021. statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici.

Prvi digitalni Popis 2021. provodi se u dvije faze, od kojih je prva faza SAMOPOPISIVANJE, a druga TERENSKO POPISIVANJE.

U prvoj fazi Popisa (SAMOPOPISIVANJE) od 13. do 26. rujna 2021. građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva prijavom u elektronički sustav e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan.

U drugoj fazi Popisa (TERENSKO POPISIVANJE) od 27. rujna do 17. listopada 2021. na teren izlaze popisivači koji će, u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Situacija nastala zbog pojave bolesti COVID-19 postavila je mnoge izazove u gotovo svim društveno-ekonomskim područjima, pa tako i u provedbi Popisa 2021. Državni zavod za statistiku poduzet će u provedbi Popisa 2021. sve mjere za uspješno provođenje preporuka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Popis 2021. provodi se, u fazi samopopisivanja, prijavom u sustav e-Građani, koji omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Više informacija o Popisu 2021. može se naći na stranici www.popis2021.hr.

STVORIMO ZAJEDNO SLIKU HRVATSKE!Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2022. 10:46:24

Create Account