Lipaši i njihovi prijatelji na ovogodišnjem hladnom Horvatovom pohodu na Lipu

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 12.1.2022. 12:10:05
Lipaši i njihovi prijatelji na ovogodišnjem hladnom Horvatovom pohodu na Lipu

Foto: Vladimir Beštak

Iza nas je još jedan Horvatov pohod održan u hladnu nedjelju, 9. siječnja uz odaziv većeg broja planinara koji su došli u Sesvete sa svih strana.


 


Zadnjih 20 godina planinari HPD „Lipa“ organiziraju planinarsku turu dužine 16 km pod nazivom Zimski planinarski pohod Sesvete – Lipa. Pješači se od središta Sesveta, šumom Divjača, te dalje preko prigorskih livada i zaseoka uz voćnjake i vinograde sve do medvedničkih šuma i 709 metara visoke Lipe. Idejni začetnik ovog događanja bio je Ivan Horvat, preminuli dugogodišnji član i predsjednik „Lipe“ po kome ovaj pohod od 2016. godine nosi naziv HORVATOV POHOD.


Ove se nedjelje planinarilo u pravom zimskom ugođaju – temperature ispod nule, smrznuto tlo ugodno za hodanje, svježi zrak i snijeg na Lipi. Na pohodu su uz domaćine HPD „Lipa“ bili prisutni planinari i planinarke iz Karlovca, Čazme, Rijeke, Crikvenice, Zaboka, Kalinja, nekoliko zagrebačkih planinarskih društava, te već po treći puta planinari PD „Ptuj“ iz Slovenije.


Kako bi se planinari na hodanju ugrijali, domaćin je na trasi planinarenja osigurao dva okrjepna mjesta s čajem, kuhanim vinom i domaćim kolačima. Nakon što su svi sudionici pohoda nakon 5 sati hoda uspješno popeli do planinarskog doma na Lipi, većina se uputila do kapele Hrvatskih mučenika na zahvalno misno slavlje koje je predvodio pater Stjepan Horvat iz Družbe misionara Krvi Kristove.



Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account