Na Markovom Polju obilježena je obljetnica pogibije prvih Sesvećana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.7.2020. 12:30:08
Na Markovom Polju obilježena je obljetnica pogibije prvih Sesvećana

Foto: Sesvete danas/ Borko Samec, Dubravko Milosavljević

Na groblju Markovo Polje u nedjelju dopodne obilježena je 29. obljetnica pogibije sesvetskih policajaca Mladena Halape Grizlyja i Ivana Perića. 




Na današnji dan, 26. srpnja 1991. godine u Banskoj Strugi na Uni u ratnoj operaciji „Žaoka” velikosrpski agresor pokušao je zauzeti hrvatska sela u Pounju. U pokušaju osvajanja mjesta uzeli su nekoliko desetaka mještana kao taoce i živi zid ispred teškog naoružanja. Hrabri hrvatski redarstvenici suprotstavili su se tom činu, no pri tom su trinaestorica policajaca poginula, a među njima i dvojica Sesvećana, Ivica Perić i Mladen Halapa Grizly.


Pokopani su na groblju Markovo Polje, jedan do drugoga, kako su i branili našu zemlju. Ispred njihova posljednja počivališta održana je danas komemoracija, prisjećanje na njihov herojski čin prije 29 godina. 


Uz obitelji Halapa i Perić, prisjećanju je nazočio, te vijenac položio i svijeće zapalio gradonačelnik Milan Bandić koji je poručio da je tradicionalno ovdje kako bi odao počast onima bez čije žrtve danas ne bi bilo niti naše Domovine.


Molitvu je predvodio sesvetski župnik preč. Mario Migles koji je rekao da njihova žrtva nije uzaludna, ali je vrijedna divljenja i zahvalnosti. Dio njegova govora pogledajte u video snimci ispod članka.


Komemoraciji je nazočio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u društvu Ante Plazonića i Radoslava Dumančića,  saborski zastupnik Ante Deur, a u ime GČ Sesvete nazočio je zamjenik predsjednika Dražen Markota, suborci poginulih, pripadnici sesvetske policije, predstavnici Hvidre Sesvete i mnogobrojni prijatelji i štovatelji njihove žrtve kojima je na dolasku zahvalila organizatorica komemoracije, sestra poginulog Grizlyja Mira Halapa, predsjednica sesvetskog ogranka Hrvatske žene.


"Sigurno ih nećemo nikada zaboraviti, osobito mi u obitelji, ali i njihovi prijatelji i suborci. Prilog tome je i imenovanje ulica u naselju Iver njihovim imenima", rekla je Halapa.


 Na današnji dan u toj su akciji poginuli: Mile Blažević Čađo, Željko Filipović, Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa, Goran Fadljević, Marijan Parlov, Drago Matijević i Šefik Pezerović. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 2.8.2022. 9:56:37

Create Account