Nesuđeni rekreacijsko-izletnički centar, jezera u Soblincu mogla bi biti sesvetski Bundek

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.2.2023. 12:37:35
Nesuđeni rekreacijsko-izletnički centar, jezera u Soblincu mogla bi biti sesvetski Bundek

Foto: ZIPS/galerija: Borko Samec

Može li ovaj vodeni biser od četiri jezera u Soblincu postati središte izletničkog turizma i rekreacije?




Na području Soblinca nalaze se jezera, ukupno četiri danas podosta zapuštenih.  Čak i zimi izgledaju lijepo, posebice ovih dana okovana ledom, što možete vidjeti na fotografijama. Nastala su još davno iskapanjem ilovače obližnje soblinečke ciglane čijim su proizvodima izgrađene stotine, možda i tisuće prigorskih kuća i drugih zgrada. No, kako je to bivalo u hrvatskom načinu privatizacije, devedesetih je godina ciglana propala i zatvorena. Prostor je kupio domaći trgovački lanac koji danas tamo ima svoju upravnu zgradu, supermarket i skladišne prostore, što je relativno dobro, jer je barem taj prostor sada uređen i priveden novoj namjeni. Međutim, ostala su jezera.


Još prije sedam godina sesvetski ekolozi okupljeni u udruzi Zelene i plave Sesvete prepoznali su potencijal jezera u Soblincu, danas djelomično devastiranih i zapuštenih. Počeli su upozoravati nadležne na mogućnosti uređenja i privođenja određenoj svrsi tog prekrasnog prostora, no glasa razuma niotkuda. 


Većim dijelom jezera upravlja Sportsko ribolovno društvo Sesvete i ribići pokušavaju održavati svoj dio obale, izgradili su tamo i svoju kućicu, poribljavaju i brinu se koliko mogu, međutim jednim je dijelom zagospodario hrvatski kapitalizam na najgori mogući način, nasipavajući obalu čime smanjuju površinu četvrtog jezera i sebi ilegalno povećavaju kopneni prostor na račun vode. Vodu u jezeru dodatno zagađuju drugi obližnji zagađivači o kojima smo već podosta pisali, kao primjerice lokalna kožara, pa obližnji navodni oporabitelji otpada ili kako se već to danas zove. 


Znatan dio površine jezera je u vlasništvu Grada Zagreba, no pitanje je znaju li u gradu uopće za to. vjerojatno zna barem jedan dio (pre)golemog gradskog organizma koji je ribičima i dao dozvolu korištenja u gospodarenja tim prostorom. 


Zagrebački Bundek dugo je bio zapuštena bara puna svega i svačega dok grad nije odlučio urediti tu krasnu vodenu površinu i privesti je svrsi na način da postane jedno od središta društvenog života i rekreacije mnogih Zagrepčana, a niti ribiči nisu istjerani, i oni sada imaju lijepo uređen svoj dio vode. 


Može li kompleks soblinečkih jezera postati "sesvetski Bundek"? Mi tvrdimo da može, uz malo dobre volje, znanja i novaca iz fondova, jer projekte oporabe ovakvih površina Europa itekako prepoznaje i ulaže golema sredstva u njihovo očuvanje i privođenje svrsi u smislu očuvanja okoliša, rekreacije i društvenog života u prekrasnoj prirodi. 

Samo to treba htjeti i znati provesti. 


Pročitajte što su i kako još prije sedam godina o jezerima pisali u udruzi Zelene i plave Sesvete.


Video snimka iz zraka Zelenih i plavih Sesveta  snimljena u srpnju 2016. godine:


Video: Zelene i plave Sesvete

Create Account