Obilježena obljetnica osnutka 144. brigade HV-a, vijenac položio predsjednik RH Zoran Milanović

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.10.2023. 10:11:27
Obilježena obljetnica osnutka 144. brigade HV-a, vijenac položio predsjednik RH Zoran Milanović

Foto: Naslovna: Slavko Midzor/PIXSELL; galerija: Udruga veterana 144. brigade HV-a

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je jučer na 32. obljetnici osnutka 144. brigade HV-a Sesvete kod spomen obilježja „Majka i dijete“  na raskrižju Zagrebačke i Bistričke ceste u Sesvetama.


Sesvetska  144. brigada Hrvatske vojske u nedjelju je   obilježila 32.  obljetnicu osnutka i djelovanja. Svečanost je započela misom koju je u pastoralnom centru sesvetske župe predvodio župnik preč. Mario Migles. 


Svečanost je nastavljena kod spomen obilježja "Majka i dijete" koju je svojedobno izradio sesvetski i jedan od najpoznatijih hrvatskih živućih kipara Branko Kelčec, a koje je sam umjetnik i osobno pripadnik 144. brigade zamislio kao objekt stalnog spomena na sve Sesvećane poginule u Domovinskom ratu.


Danu obilježavanja osnutka brigade nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je kod spomenika položio vijenac i zapalio svijeću, a u obraćanju govorio o važnosti i značaju naše borbe za neovisnost i slobodu.


Velikom broju nazočnih pripadnika raznih postrojbi i udruga proizašlih iz Domovinskog rata obratio se i izaslanik Hrvatskog sabora, zastupnik Ante Deur, te predsjednik Udruge veterana 144. brigade HV-a Marko Bošnjak. 


Uz mnogobrojne nazočne iz političkog i javnog života, te građane svečanosti su nazočili slavni ratni general Marijan Mareković ujedno i predsjednikov savjetnik za pitanja branitelja, državni  tajnik  u Ministarstvu  hrvatskih  branitelja Špiro Janović,  Sonja Vrban  iz Gradskog ureda  za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, predsjednik VGČ Sesvete Vladimir Marić s vijećnicima, te ratni zapovjednici 144. brigade Branko Podolar i Vlado Čondić.


Kratku molitvu kod spomen obilježja predvodio je župnik preč. Mario Migles, a već uobičajeno, svečanost su svojim nastupom začinili učenici OŠ Brestje sa zborom i recitacijama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.12.2023. 12:01:00

Create Account