Uoči blagdana: Ratni zapovjednici 144. brigade u Gimnaziji Sesvete održali sat povijesti o sesvetskoj brigadi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.11.2023. 15:44:12
Uoči blagdana: Ratni zapovjednici 144. brigade u Gimnaziji Sesvete održali sat povijesti o sesvetskoj brigadi

Foto: Borko Samec, Sesvete danas

Branko Podolar i Marko Matajić, ratni zapovjednici 144. brigade HV-a Sesvete održali su u Gimnaziji Sesvete sat povijesti o ovoj slavnoj zagrebačkoj brigadi.




 Marko Matajić i Branko Podolar, ratni zapovjednici sesvetske brigade u pratnji Marka Bošnjaka, predsjednika Udruge veterana 144. brigade HV-a posjetili su danas Gimnaziju Sesvete gdje je u predvorju škole postavljena izložba posvećena sesvetskoj brigadi s mnogobrojnim fotografijama s fronta pripadnika brigade, prigodnim knjigama, te u središnjem dijelu velebnog prostora gimnazijske aule izložba posvećena Vukovaru i Škabrnji. Tu su održali za stotinjak nazočnih gimnazijalaca sat povijesti o ratnom putu brigade. 


Cijeli je događaj moderirala profesorica povijesti i geografije Suzana Pešorda koja je s predsjednikom Bošnjakom i ravnateljicom Božanom Sertić dogovorila cijeli događaj.


Gosti iz brigade podsjetili su učenike na neke značajne trenutke iz naše nedavne povijesti s naglaskom upravo na ustroj i put jedne od najznačajnijih zagrebačkih ratnih jedinica kroz kroju je prošlo više od 6600 njenih pripadnika, u velikoj većini Sesvećana. 


Prilog ovom lijepom  događaju dalo je i četvoro gimnazijalaca Matej Vuksan, Iva Perko, Martina Baltić i Magdalena Šturman pridruživši se kroz čitanje pjesme o 144. brigadi. 


U konferencijskoj dvorani škole bivši učenik Luka Granđa uredio je pri tom mini izložbu raznih vojnih predmeta vezanu uz povijesne događaje na ovim prostorima.


Sat povijesti sesvetske brigade bit će ponovljen na istom mjestu za drugih stotinjak učenika u srijedu, 15. studenog od 11,35 do 12,20, te potom u petak, 17. studenog od 9,50 pa nadalje, kada će biti ujedno i paljenje svijeća uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.1.2024. 9:16:07

Create Account