Održana velika proljetna akcija čišćenja potoka u Planini Donjoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.3.2024. 10:34:35
Održana velika proljetna akcija čišćenja potoka u Planini  Donjoj

Foto: Miroslav Novosel i Borko Samec/Sesvete danas

JU Park prirode Medvednica u suradnji s mnogim lokalnim organizacijama proveli su u subotu, 16. ožujka akciju čišćenja potoka  potoka Bielek u Planini Donjoj, akciju posjetio i ministar Habijan.




Svake godine JU Park prirode Medvednica priređuje veliku proljetnu akciju čišćenja područja parka, pa je tako i ovoga proljeća gdje se čistio istočni dio parka sa zagorske i prigorske strane. S ove naše u Parku prirode Medvednica nalaze se naselja Planina Donja (zadire tu još nekoliko prigorskih naselja) gdje je ove godine organizirana akcija čišćenja. 


Organizatoru akcije Javnoj ustanovi Park prirode Medvednica pridružile su se jake snage Hrvatskih šuma, kao i lokalne snage, vatrogasna društva Planine Donje i Gornje Kašine, Mjesni odbor Planina Donja, Čisteći medvjedići i još nekoliko ekološki osviještenih pojedinaca spremnih pomoći.


Akciju je posjetio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan davši podršku sudionicima akcije, te pohvalivši JU Park prirode Medvednica za napore na očuvanju njegove flore i faune kao i prostora od onečišćenja i devastacije svakog oblika.


"Svake godine priređujemo ovakvu čistku na području pod našom upravom, jer je ona, na žalost nužnost, obzirom na to da još uvijek ima mnogo pojedinaca koji neodgovorno odbacuju otpad u prirodu, ponekad i opasan, a naša je dužnost, ali i želja čuvati naš okoliš, naš par, ova pluća našega glavnog grada i njegove okolice", rekla je uz ostalo tijekom trajanja akcije ravnateljica parka  dr.sc. Marina Popijač, dodajući kako zahvaljuje Gradu Zagrebu i Čistoći na odvozu iz potoka prikupljenog otpada.


Akciji su se pridružili i šumari na čelu s Damirom Miškulinom, Voditeljem uprave šume Podružnica Zagreb, te Ivanom Krajačićem upraviteljem Šumarije Dugo Selo.


"Evo, ponovo smo očistili naše glavne vodotokove koji su stalna meta neodgovornih ljudi. Uz moje članove DVD-a Planina Donja posebno zahvaljujem na sudjelovanju kolegama iz DVD-a Kašina Gornja, Mjesnom odboru i mojim sumještanima Planine Donje, Čistećim medvjedićima i svim ostalima koji su na bilo koji način pomogli ovu akciju", rekao nam je Miroslav Novosel, zapovjednik DVD-a Planina Donja. 


Domaćini su kao i uvijek sve sudionike akcije počastili izvrsnim grahom, te duomačim planinskim gemištem.


Na ovoj čistki nije bilo toliko puno otpada, jer je prošle godine potom Bielek u potpunosti bio očišćen na velikom proljetnoj čistki u povodu Dana planete Zemlje, no, za godinu dana ipak se nakupio koji kamion otpada, a upravo to je ono zabrinjavajuće, jer čini se, kao da se intenzitet bacanja otpada u prirodu povećava odnosno da se smanjuje.


"Ja doista ne mogu vjerovati da danas kada je prikupljanje otpada i u kućanstvima i u poduzećima riješeno, svoj otpad možete ostaviti uz svoju kuću i bit će odvezen, da netko čini takav napor, pa hrpe smeća od nekuda dovozi do potoka i tu ga baca", u nevjerici zaključuje Novosel. Mi bismo dodali - svak' bedak ima svoje veselje. Samo to veselje je protuzakonito i blesavo.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account