Povodom Dana planeta Zemlje i u sklopu akcije protiv nasilja nad ženama Tomašević na Bundeku posadio stablo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.4.2024. 16:16:09
Povodom Dana planeta Zemlje i u sklopu akcije protiv nasilja nad ženama Tomašević na Bundeku posadio stablo

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik Tomašević na Bundeku posadio stabla povodom Dana planeta Zemlje i u sklopu akcije Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.Sadnjom stabala u Gradskom parku Bundek danas je odana počast ženama koje su izgubile život zbog nasilja u obitelji i mizoginije te nasilja u vezama u proteklih 20 godina u Hrvatskoj, čime se nastoji podići svijest javnosti o ovom ozbiljnom društvenom problemu kao i važnosti očuvanja okoliša.


Akcija je održana na Dan planeta Zemlje, koji se obilježava svake godine 22. travnja. Simboličnom sadnjom 4 stabla, uz već posađenih 400, odana je počast 400 ubijenih žena u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina.


„Žrtve femicida me uvijek ostavljaju bez riječi. Neke zakonske inicijative su pokrenute, ali to nije dovoljno jer je i dalje nasilje nad ženama duboko ukorijenjeno u naše društvo. Dok god imamo neravnopravnost između muškaraca i žena, imat ćemo, na žalost, i rodno uvjetovano nasilje. Nadam se da ovim povodom nećemo morati posaditi više nijedno novo stablo na ovom mjestu“, rekao je između ostalog gradonačelnik Tomislav Tomašević uoči sadnje stabala.


Gradonačelnik Tomašević zahvalio je Ženskom filmskom festivalu, inicijativi Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, inicijativi za Bundek i gradskom SDP-u, s kojima Grad Zagreb radi na razvoju istočnog Bundeka kako bi taj novozagrebački park imao i dodatne sadržaje.


Prilikom sadnje stabala, četiri sadnice simbolički su posadili gradonačelnik Tomašević; Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica Ženskog filmskog festivala; Rada Borić, gradska zastupnica i aktivistkinja za ženska prava te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova; i Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna, dobitnica nagrade Grada Zagreba "Zagrepčanka godine“.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.5.2024. 11:33:53

Create Account