Oduzima li Grad društvene domove pojedinim sesvetskim naseljima?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.4.2022. 15:07:01
Oduzima li Grad društvene domove pojedinim sesvetskim naseljima?

Foto: Sesvete danas, Borko Samec/ Društveni dom Sesvetska Sela

Mjesta u vrtićima nedostaje, još će više djece tražiti mjesto u vrtiću ukidanjem mjere Roditelj odgojitelj.




Slobodnih mjesta u vrtićima nema, a taj je problem posebno izražen na sesvetskom području. Već dugo lokalni predstavnici vlasti nastoje u gradu isposlovati gradnju novih vrtića, no, to baš nije išlo lako. Najnovije što se spominje su vrtići u Sesvetskom Kraljevcu i Kašini. U Kašini bi vrtić (možda) trebao krenuti u izgradnju ove godine, a u Sesvetskom Kraljevcu niti ove. 


U međuvremenu u Gradu su se dosjetili da bi mogli određene prostore javne namijene koristiti za vrtiće, kao privremeno rješenje, dok se oni pravi ne izgrade. No, to je ipak originalni sesvetski prijedlog koji je prema gradu išao još davnih dana kao vatrogasno rješenje dok se ne izgrade novi vrtići. Sesvetska je vlast pri tom predlagala uređenje onih javnih prostora koji se trenutno ne koriste, odnosno nisu u funkciji. Nikada ta ideja nije naišla na plodno tlo, no sadašnja vlast na kraju se ipak "dosjetila" da bi ta njihova ideja mogla riješiti, makar privremeno neke probleme. 


Pozvali su prije nekog kraćeg vremena Vijeće Gradske četvrti (VGČ) Sesvete da im dostave prijedloge javnih objekata koji bi privremeno mogli biti korišteni za  vrtiće. Sesvećani su odaslali prijedloge među kojima su bili: Bivši prostor Doma zdravlja u Adamovcu, Stara škola u Belovaru, stara škola u Cerju i prostor bivšeg dječjeg vrtića u Sesvetskom Kraljevcu. Naravno, te je prostore potrebno urediti i privesti svrsi. 


U gradu ti prostori nisu baš dobro prihvaćeni, osim stare škole u Cerju, nego su preložili društvene domove u Sesvetskim Selima, Sesvetskoj Selnici, Sesvetskoj Sopnici i Novom Brestju. Te su prostore spremni preurediti u dječje vrtiće, a kada prestane potreba za njima, obveza bi bila vratiti ih u prvobitno stanje.


Vijećnici VGČ Sesvete nisu se s time složili, jer, kako tvrde, time se oduzima intenzivno korišteni prostor društvenih domova za doista potrebna mjesta za vrtiće, međutim, ovim se činom u navedenim naseljima onemogućava bilo kakva daljnja društvena aktivnost, jer se prostor dječjeg vrtića može koristiti samo za tu namjenu i ne smije se dijeliti s drugim pretendentima na taj prostor.


Vijećnici su zatražili od gradskih vlasti da konačno izgrade dugo obećavane vrtiće, te će se time ujedno smanjiti pritisak na njih. 


U nastavku razvoja te ideje slijedi sastanak predstavnika GU za odgoj i obrazovanje, vjerojatno i zamjenice Dolenec koja u stvarnosti provodi tu ideju, s predstavnicima sesvetske vlasti, moguće i svim vijećnicima, te potom donošenje odluke o stvarnim koracima. 


Ono što je jedino realno u ovom trenutku jest da se može ići na uređenje objekta stare škole u Cerju, te društvenog doma u Sesvetskoj Selnici gdje je Vijeće Mjesnog odbora dalo pozitivno mišljenje na tu ideju.


U ostala tri naselja za sada malo tko gleda pozitivno na ideju oduzimanja društvenih domova, makar i privremeno na za sada neutvrđeni broj godina. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:39:02

Create Account