Otkrijte "Farmu servera" u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.1.2017. 10:25:35
Otkrijte "Farmu servera" u Hrvatskoj

Foto: Dražen Kopač

Jeste li se ikada zapitali gdje se nalaze ti silni svjetski serveri i kako sve to izgleda. Nudimo djelić pogleda iz utrobe Datacross centra


Mnogi korisnici interneta vjerojatno su se ponekad zapitali, gdje se nalaze ti silni serveri na koje se u svakoj sekundi u svijetu pohranjuju gomile podataka, gdje se nalaze svojevrsna spremišta koja čuvaju sve podatke, na kojima se nalaze razne Internet stranice, putem kojih se odvija sva svjetska mrežna komunikacija, koji čuvaju najvažnije državne, bankarske, vojne i mnoge druge podtatke. Pri tom se razvija mašta, pa zamišljamo neke tajne lokacije u svijetu s visokim ogradama uz naoružane čuvare s kamerama, zaposlenicima koji ulaze identifikacijom otiska prsta ili zjenice oka. Pri tom smo sigurni da takvih vojevrsnih "Farmi servera" svjetske mrežne komunikacije sigurno nema kod nas. No, tek to nije točno, a ovo ostalo, je vrlo slično našoj fikciji ili filmskim scenama.

I u Hrvatskoj nalazi se jedan takav podatkovni centar u kojem se nalaze stotine ormara sa serverima, kao djelić svjetskog mrežnog sustava. U blizini Jastrebarskog nalazi se firma Datacross, koja, kao što rekosmo u dobročuvanom okružju, ali ne samo od neprijateljskog upada, nego i od mnogih prirodnih nepogoda, nalazi se dio svjetskog interneta.

Posjetio ga je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenikom Rudolfom Vujevićem, gradonačelnikom Jastrebarskog Zvonimirom Novoselom te svojim suradnicima. Izgrađen krajem 2012. godine

Datacross na površini od 5500 četvornih metara pruža usluge zakupa IT prostora ili serverskih ormara za mnogobrojne domaće i strane ustanove i korporacije. Od osnutka pa do današnjih dana ovaj multifunkcionalni centar visoke tehnologije svake godine bilježi porast broja zaposlenih, a planirano je i daljnje širenje poslovanja i baze klijenata u IT i financijskoj industriji te u ostalim sektorima.

 „Uspješno poslovanje Podatkovnog centra Datacross u Jastrebarskom dokazuje da Hrvatska ima sve predispozicije da bude perjanica u razvoju ICT sektora na ovim prostorima. I sama Zagrebačka županija se trenutno nalazi na prekretnici što se tiče informatizacije vlastitog sustava i poslovanja, a cilj nam je postati još efikasniji servis građana“, izjavio je prilikom obilaska župan Kožić.

 Podatkovni centar Datacross jedinstven je u regiji po kvaliteti usluge koju pruža, a koja odgovara svim najzahtjevnijim tehnološkim i sigurnosnim standardima. O tome koliko je u današnjem svijetu važna sigurnost podataka najbolje svjedoče brojni korisnici ovog centra koji dolaze i iz privatnog i iz javnog sektora. Porast broja klijenata, naravno, prate i odlični poslovni rezultati. „Datacross je u prošloj godini ostvario prihod viši od  12 milijuna kuna što predstavlja porast od čak 86,8%. To je svakako pokazatelj isplativosti primjene ICT rješenja za poslovne subjekte, a svjetski trend je, naravno, fokusiran na što veći stupanj povezivanja uređaja kako bi se olakšala svakodnevica svih građana.

Mi te smjernice pomno pratimo i sukladno tome širimo opseg svojih usluga. Zagrebačka županija će kroz pet godina sigurno uz našu pomoć postati pametna županija i dodatno povisiti kvalitetu stanovanja i poslovanja na svom području“, izjavio je predsjednik Uprave Datacrossa Krešo Troha.

Create Account