Počinje nova školska godina a s njom i akcija "Poštujte naše znakove"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.9.2020. 12:39:14
Počinje nova školska godina a s njom i akcija "Poštujte naše znakove"

Foto: Plakat

Na početku i ove školske godine MUP 26. godinu za redom provodi akciju zaštite djece u prometu "Poštujte naše znakove" zahvaljujući kojoj se od 1995. broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjio.



Na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu.


Na području Policijske uprave zagrebačke, odnosno Grada Zagreba i Zagrebačke županije u preko 170 osnovnih škola u prvi razred kreće oko 11.200 učenika, od kojih oko 8.200 u Gradu Zagrebu, a 3.000 u Zagrebačkoj županiji.


U rujnu će nam nadzor prometa u zonama osnovnih škola biti prioritet. Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži.


Nadalje, tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Pojačano će se kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, u vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole. U ostalom vremenu upozoravati će vozače koji nepropisno parkiraju vozila, u školama u kojima su oformljene na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i pripadnici školskih prometnih jedinica.


Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.



Create Account