Predstavljamo: Sesvetski mladi talenti - Lucija Rezo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2018. 18:46:12
Predstavljamo: Sesvetski mladi talenti - Lucija Rezo

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Nakon što smo u prošloj školskoj godini imali više napisa o talentiranim učenicima Glazbene škole Zlatka Grgoševića, a koji su osvajali i mnoge nagrade, te izdvojili pojedine učenike Gimnazije Sesvete i Srednje škole Jelkovec vezano uz određene projekte ili programe, na red su došli i osnovci.


Prvo pitanje glasilo bi: Što imaju zajedničko klavir i rukomet?  Odgovor, Luciju Rezo. Ova učenica osmog razreda OŠ Luka odlična je učenica, učenica šestog razreda GŠ Zlatka Grgoševića u kojoj uči svirati klavir, a uz to je još i rukometašica RK Sesvete u standardnoj postavi ekipe za djevojke 2004. godište.


Dobra je u svemu čega se prihvati, ne može odlučiti što joj je važnije, ipak neslužbeno, sport i glazba. 

„Zavoljela sam glazbu prigodom informativnog posjeta Glazbenoj školi i tad sam odlučila svirati klavir. S vremenom je profesorica klavira Andrea Semeš Modrić rekla da imam talenta i da bi sa mnom pojačano radila”, kazuje nam na početku razgovora Lucija ponosno dodajući kako je do sad već osvajala i nagrade, a spomenut ćemo samo ove zadnje. Tako je prošle godine osvojila prvu nagradu na natjecanju učenika iz klavira s područja cijele Hrvatske za učenike petih i šestih razreda glazbenih škola. Potom je također prošle godine na međunarodnom natjecanju učenika osvojila drugu nagradu, te na međunarodnom natjecanju u Sloveniji osvojila drugu nagradu. 


Pitamo ju kakvu glazbu sluša kad nije vezana uz klavir, bojeći se pomalo pri tom odgovora, dobro znajući kakvi glazbeni trendovi i ukusi kod dobrog dijela osobito  mladih vladaju ovim prostorima. No, Lucija i tu oduševljava. „Ma volim sve što vole mladi, osim naravno cajki. Slušam nešto domaće pop glazbe, a osobito europsku i američku. Naravno, dio mog glazbenog ukusa svakako je rezerviran i za klasičnu glazbu, jer bez te ljubavi ne bih niti mogla svirati klavir”, govori Lucija dajući do znanja da kod nje nema kompromisa u glazbenim stilovima. 


Kad je u pitanju sport, odnosno rukomet, tu je također u potpunosti predana tom dijelu njenog bića. Lucija je standardna vratarka svoje ekipe koja je sada četvrta na državnoj razini. Voljela bi jednog dana zaigrati i u prvoj ekipi. A tko ne bi, jer RK Sesvete je među najboljim ekipama u državi. 


Kako uspijeva sve to uklopiti u dnevni program. Jednostavno, kaže nam Lucija kojoj je čini se sve jednostavno, zato i je uspješna. Kad ima nastavu u osnovnoj školi, onda ide u glazbenu školu popodne i obrnuto, a treninzi u klubu su uvijek na večer. Između ili poslije toga je učenje.  


Ima li vremena za druženje s njezinim društvom? „Pa družim se i izađem van uglavnom vikendom i to ako je utakmica u subotu onda se nalazimo nedjeljom, a ako je utakmica u nedjelju, tada se nađemo vani u subotu. Možda ne baš svaku, ali u većini je to tako”.   


O samoj školi mogli smo razgovarati i na početku, ali ostavili smo na kraj.  Zbog glazbe previđali smo da će joj glavni predmeti biti društveni, zbog sporta moguće i STEM područje no ponovo je iznenadila rekavši da su joj najdraži predmeti povijest i kemija.  Rijetki su oni koji izaberu dva tako različita područja, no Lucija ističe još da voli i čitati i kad bi imala više vremena koje zbog mnoštva obaveza nema, čitala bi i više. Upravo zbog te njene ljubavi i prema knjigama napravili smo na zadovoljstvo njene knjižničarke, Jadranke Jelinić Blagec nekoliko fotografija u knjižici u kojoj su upravo bile pristigle nove (još tople knjige, kako se našalila prof. Blagec), a koje je Lucija ubrzo i sortirala. 


Dugo smo pričali, rastajemo se upravo u knjižnici gdje još čujemo podatak da je Lucija bila nagrađena na kvizu iz poznavanja Hrvatskog Sabora. Profesorica iz povijesti je pozvala svoje najbolje učenike na dodatno vježbanje zbog sudjelovanja u kvizu o poznavanju povijesti Sabora u kojem je nagrađena, a nagradu je najboljima uručio osobno predsjednik Sabora Gordan Jandroković.  


Lucija Rezo na godinu završava osnovnu školu i postaje, kako je najavila, sesvetska gimnazijalka, uopće ne sumnjamo u to obzirom na njene uspjehe, a također završava i svoje osnovno glazbeno obrazovanje i namjerava nastaviti dalje glazbeno se usavršavati u GŠ Zlatka Grgoševića. 

Hoće li postati poznata pijanistica, popularna rukometašica ili stručnjak u svom području nakon završetka obrazovanja pokazat će vrijeme. Ono u što vjerujemo jest to da zbog svog velikog rada i truda neće ostati samo prosječna. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.6.2023. 14:32:25

Create Account