U Muzeju Prigorja sinoć predstavljen "Kružni tok" Marcele Munger

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.9.2017. 10:08:50
U Muzeju Prigorja sinoć predstavljen "Kružni tok" Marcele Munger

Foto: Sesvete danas

U Muzeju Prigorja sinoć je otvorena izložba akademske slikarice Marcele Munger pod nazivom Kružni tok.


 Izložbu je otvorila, te o njoj kao i samoj autorici govorila jedna od naših najpoznatijih povjesničara umjetnosti Branka Hlevnjak, te u ime muzeja akademski slikat Tomislav Dilber.


"Sasvim apstraktna ili metaforična i bogata simbolima svaka slika Marcele Munger estetska je činjenica u varijantama na temu prozračnih kolaža. Oni su dokaz da papir nije samo podloga bojama i slici, nosač likovnim izrazima različitih metijera, već je sredstvo i podloga istodobno. Odnos različito strukturiranih papira može imati i asocijativnu snagu nekog moguće ženskog pisma, ostvariti se u očima promatrača kao metafora tajanstvenih velova, erotskih baldahina, vjetrom rastvorenih zavjesa, mekih i podatnih tkanina vilinske garderobe, nježnog postojanja bjeline, dodira nečeg fluidnog, što je umjetnica na svoj način povela do slike i uvela u sliku", rekla je prilikom otvorenja Branka Hlevnjak.


Marcela Munger rođena je u Zagrebu. Nakon osmogodišnjeg školovanja upisuje slikarski odjel Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu. 1968. godine, upisuje Pedagošku akademiju u Zagrebu, koju nakon prve godine studija napušta i 1969. upisuje studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je 1972. diplomirala u klasi profesora Nikole Reisera. Danas radi kao profesorica iz predmeta crtanja i slikanja u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn te kao docentica na Arhitektonskom fakultetu studija dizajna u Zagrebu.


Realizaciju ove izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Izložba je otvorena do 27. rujna 2017.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account