Veliki uspjeh mladog sesvetskog inovatora Jakova Damjanovića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.9.2018. 17:38:31
Veliki uspjeh mladog sesvetskog inovatora Jakova Damjanovića

Foto: Savez inovatora Zagreba

Sudjelujući u grupi zagrebačkih inovatora na kanadskom natjecanju inovatora iCAN 2018 u Torontu, Jakov Damjanović osvojio je srebrnu medalju i posebnu nagradu  “Special Inventor Award”. 



Jakov je osvojio nagradu za Mjerilo pH vrijednosti tla. To je uređaj kojim se poljoprivrednicima olakšava proizvodnja bilja. Naime, za uspješnu proizvodnju biljnih kultura ključno je poznavanje pH faktora zemljišta kako bi se određenim agrotehničkim mjerama optimizirali prinosi. Ovaj mladi Sesvećan, učenik Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu zajedno sa svojim mentorima Željkom Šafranom i Dragom Jurinom konstruirali su inovativan, jeftin i dovoljno točan uređaj (mjerilo) za mjerenje pH vrijednosti. Uređaj je jednostavan za uporabu, jeftin i dostatne klase točnosti.


Hrvatski inovatori su prvi puta nastupili na međunarodnoj izložbi inovacija i natjecanju inovatora iz 42 države svijeta iCAN 2018 koji je proteklog tjedna održan u Torontu. Devet naših inovatora i poduzetnika, osvojilo je ukupno 12 prestižnih odličja. Hrvatski pobjednik je MELITA PAVLEK-MOĆAN i MIRA MOĆAN, COSMEL d.o.o. s inovacijom “C COLLAGEN CREAM C-VITAMIN + HYALURON SKIN MATRIX REPAIR”. Osvojili su Posebnu nagradu “Best Invention Award” i zlatno odličje.


Zlatni hrvatski inovatori su: ZVONIMIR VIDUKA, ALTPRO d.o.o za inovaciju “ŽELJEZNIČKO CESTOVNI PRIJELAZ RLC23”; VJEKOSLAV MAJETIĆ, DOK-ING d.o.o. za inovaciju “RUDARSKI BULDOŽER – MVD-XLPD”; MIRJANA BRLEČIĆ, PRIRODA LIJEČI d.o.o. za inovaciju “HYALURON+VITAMINS INTENZIVNA REVITALIZIRAJUCA LINIJA” i TOMISLAV BRONZIN, CITUS d.o.o. za inovaciju “C@N Motion Smart Customer Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality”.


Srebrna odličja osvojili su: ALMIR KARABEGOVIĆ, ADLEJA d.o.o. za inovaciju “KONTRACEPCIJSKA SPIRALA ZA PSE”; Učenik Poštanske i telekonumikacijske škole JAKOV DAMJANOVIĆ, Mentori: Željko Šafran i Drago Jurin za inovaciju “MJERILO pH VRIJEDNOSTI TLA” i MATEJ BOŠNJAK za inovaciju “UMJERAVANJE KUTA I NAGIBA”. MARKO KRAVAR, TERMIST d.o.o. za inovaciju “NAUTIČKA OPREMA” osvojio je brončano odličje. 


Cijela grupa naših inovatora sletjela je iz Kanade danas (u utorak) u predvečernjim satima. 


Čestitamo svima, a posebnom našem mladom sugađanu Jakovu Damjanoviću.


Opširnije o nastupu  nagradama naših inovatora u Kanadi zainteresirani mogu pročitati na internetskim stranicama Saveza inovatora Zagreba.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.1.2024. 11:21:04

Create Account