Vincekovo u Vugrovcu, Bandić orezivao trs

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.1.2017. 0:10:13
Vincekovo u Vugrovcu, Bandić orezivao trs

Foto: Vlado Beštak

Vinogradari udruge Zagrebačko vinogorje u subotu su u vinogradu Vlade Galovića obilježili Vincekovo.


Nova vinogradarska godina je počela! Obilježavanjem blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, počinje ustvari nova vinogradarska godina čime počinju radovi u vinogradu. Ponajprije rezidba, a zatim s dolaskom proljeća i sve ostalo.

No prije radova, valja dobro se proveseliti i zmoliti svetoga Vinka da naše vinograde i vinogradare podari bogatim, zdravim i kvalitetnim urodom. Vinogradari cijele kontinentalne Hrvatske obnašaju vincekove običaje, pa tako i naši prigorski.

Ovogodišnje vincekovo na području Sesveta obilježeno je u subotu, 21. siječnja u Vugrovcu, u vinogradu Vlade Galovića. Organizator je bila udruga vinogradara i vinara grada Zagreba koju velikom većinom čine upravo Sesvećani. Prvo je u crkvi svetog Mihovila ponad Vugrovca služena misa posvećena sv Vinku Đakonu koju su predvodili fra Zdravko i vugrovečki župnik vlč. Filip. Fra Zdravko je potom blagoslovino Galovićev vinograd čime simbolično i sve ostale, a kolonu je od crkve do vinograda predvodio gradonačelnik Milan Bandić.

Iza tamburaša u društvu domaćina, predsjednika gradske četvrti Sesveta Dražena Markote, njegova zamjenika Marijana Tomurada, gradskih pročelnika Ivice Lovrića i Emila Tuka, te mnogobrojnih drugih uglednika iz političkog, javnog, kulturnog i sportskog života, Bandić je pomalo uspuhan, ali ozarena lica pristigao na brijeg gdje ga je čekao važan posao. Naime, bio je kum vinograda na ceremoniji.

Prema narodnoj tradiciji, na Vincekovo se u vinogradu trs mora orezati, zatim nahraniti suhim mesom, ponajviše kobasama i špekom koji se vješaju po armaturi i napojiti vinom, kako ne bi gladovao i žeđao, te na jesen nas podario novim bogatim slasnim sokom. Rezanje i pojenje dopalo je kuma. Znalački je trsnim škarama orezao Vladekov najbolji trs govoreći pri tom kako on zna taj dobro posao. Za to je vrijeme domaćin okrenuo glavu ne bi li zaustavio suze. Potom je izlio peharec vina po trsu, u skladu s regulama i propisima. Pri tom je Bandić obećao vinogradarima da će na njihovu skupštinu donijeti 25 litara blatine, a za ostalo nek se pobrinu Tomurad i drugi vinogradari.

Cijelu ceremoniju pratili su tamburaši KUD-a Dragutin Domjanić iz Vugrovca i pjevački zbor eko-etno udruge Prigorske sem gore list iz Blaguše. Potom je uslijedilo veselje uz pečene kobasice i špek, kuhano vino, gemište i vruću kravaicu. Tko ne zna kaj to je nek konzultira Darka Židaka.

I sam je kum Milan spekao svoj špek na štapu (sram ga bilo tko ružno pomisli), na ushit mnogih pajdašica i planinarki. Ukupno je na vugrovečkoj vinogradarskoj manifestaciji bilo više od 350 gostiju. Sistem je bio kupi čašu s otisnutim logom vinarske udruge za 35 kuna, a potom jedi i pij koliko god hoćeš i možeš.

I planinari HPD-a „Lipa“ Sesvete pridružili su se obilježavanju Vincekova u Vugrovcu. Na brdo Kocil, kojeg Vugrovčani u punom imenu zovu Kocil breg, njih četrdesetak, došli su nakon jednosatnog pješačenja od Habeka u Prekvršju, preko Kučanečkog brda i uz župnu crkvu u Vugrovcu do Sv. Mihalja, prvo na misno slavlje, a potom na ceremonijal „blagoslova“ trsja. Time su nastavili višegodišnju tradiciju sudjelovanja u događanju povodom Vincekova u sesvetskom Prigorju.


Create Account