Zagreb u srpnju topliji od prosjeka za 1,3 stupnja i iznadprosječno kišan

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.8.2023. 10:05:10
Zagreb u srpnju topliji od prosjeka za 1,3 stupnja i iznadprosječno kišan

Foto: DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je ocjenu klime za ovogodišnji srpanj prema kojemu smo bili topliji i kišniji od dugogodišnjeg prosjeka.




Klimatolozi DHMZ-a donijeli su ocjenu ovogodišnjeg srpnja za područje Hrvatske. Na zagrebačkom području temperatura je bila za 1,3 stupnja viša od dugogodišnjeg prosjeka ponajprije zahvaljujući nizu izuzetno vrućih dana u prvom dijelu srpnja, a isto tako po količini padalina zagrebačko je područje ocijenjeno kao vrlo kišno sa zabilježenom količinom kiše na postaji Maksimir od 188 litara na četvorni metar u odnosu na dugogodišnji prosjek od 87,1 litara kiše po četvornom metru u srpnju.



U nastavku prenosimo objavu DHMZ-a:


Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za srpanj 2023.


Odstupanja srednje temperature zraka u srpnju 2023. u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze se u rasponu od 1,0 °C (Varaždin) do 2,1 °C (Zavižan). Temperatura zraka bila je viša od prosjeka na svim postajama.


Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za srpanj 2023. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (veći dio središnje Hrvatske izuzev okolice Puntijarke, dio gorske Hrvatske, Istra, sjeverno Hrvatsko primorje, šire makarsko područje) i vrlo toplo (istočna Hrvatska, dio središnje Hrvatske, veći dio gorske Hrvatske, južno Hrvatsko primorje izuzev okolice Makarske).




Odstupanje količine oborine za srpanj 2023.


Odstupanja količine oborine u srpnju 2023. godine u odnosu na normalu 1991. – 2020. nalaze u rasponu od 10 % višegodišnjeg prosjeka na postaji Split-Marjan (2,5 mm), do 345 % u Pločama (101,0 mm). Analiza odstupanja količina oborine za srpanj 2023. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile iznad prosjeka.


Oborinske prilike u srpnju 2023. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (otok Lastovo), normalno (istočna i dio središnje Hrvatske, dio gorske Hrvatske, gotovo čitavo južno Hrvatsko primorje), kišno (velik dio središnje i gorske Hrvatske, dijelovi otoka sjevernog Hrvatskog primorja, Pelješac), vrlo kišno (dio središnje Hrvatske oko Zagreba, sjeverni dio gorske Hrvatske, Istra, otok Rab, šira okolica Ploča) i ekstremno kišno (šire riječko područje).



Vezane vijesti
Ažurirano: 3.5.2023. 15:55:30

Create Account