Koncert: Pedro Ribeiro Rodrigues - gitara i Mateja Šarlija - flauta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.9.2018. 16:34:19
Početak: 23.09.2018. 19:30
Koncert: Pedro Ribeiro Rodrigues - gitara i Mateja Šarlija - flauta

Foto: NS Sesvete

U sklopu Sesvetske kulturne jesenini NS Sesvete organizira u svojoj dvorani koncert za gitaru i flautu.Koncert će održati Pedro Ribeiro Rodrigues i Mateja Šarlija. Početak je u 19,30 u nedjelju, 23. rujna u sesvetskoj kazališnoj dvorani uz slobodan ulaz.


Nekoliko riječi o izvođačima:Pedro Ribeiro Rodrigues (1984. Mira De Aire, Portugal) klasičnu gitaru i klarinet počeo je svirati u dobi od 10 godina. Glazbeno školovanje započeo je u rodnom gradu u klasi prof. Dejana Ivanovića. Dobitnik je 1. nagrade na natjecanju Sao Joao da Madeira 2003. godine. Iste godine nastavlja obrazovanje u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i diplomirao 2007. godine. Pohađao je majstorske radionice kod cijenjenih gitarista i pedagoga kao što su Zoran Dukić, Carlo Marchione, Pablo Marquez i Costas Cotsiolis. Studij usavršavanja završio je 2010. godine u klasi prof. D. Petrinjaka.

Pedro Ribeiro Rodrigues nastupa solo i u komornim sastavima diljem Europe. Član je gitarsko g trija Elogio, uz Petrita Çekua i Tomislava Vukšića. Usporedno s nastupima, bavi se i pedagoškim radom. Na svom prvom nosaču zvuka, portugalske izdavačke kude Numerica, Pedro Ribeiro Rodrigues izvodi 9 sonata portugalskog sladatelja Carlosa Seixasa u vlastitim obradbama za gitaru.


Mateja Šarlija (1986., Zagreb) osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekla je u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu u razredu Vesne Hajdin, a nastavila na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu Renate Penezić i Marine Novak. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je šest prvih i jedne treće nagrade na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, od čega četiri kao solistica i tri kao članica komornog sastava. Od međunarodnih nagrada ističe dvije druge nagrade s natjecanja Lions Grand Prix, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Vittoria Caffa Righetti u talijanskoj Cortemiliji 2000. i treću nagradu na prestižnom Natjecanju Jeunesses Musicales u Bukureštu 2001. Iste je godine postala i stipendisticom Fonda Vladimir Spivakov iz Moskve, što joj je omogućilo da uz još nekolicinu kolega iz Hrvatske nastupi u Kremlju. Također je bila i stipendistica Fonda Musik und Jugend iz Lihtenštajna. Solistički ali i kao prva flautistica Međunarodnog orkestra mladih YMISO (Young Musicians International Symphony Orchestra) od 2000. do 2003. nastupala je diljem Europe (Italija, Slovenija, Mađarska, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Bjelorusija i Lihtenštajn) pod ravnanjem maestra Igora Corettija. Usavršavala se na satovima i seminarima eminentnih flautista i pedagoga kao što su Tinka Muradori, Ana Domančić, Katrin Zenz, Luisa Sello, Gaspar Hoyos, Michael Martin Kofler, Claude Lefebvre, a tijekom studija jedan je semestar radila i s Matejem Zupanom. Nakon diplome 2007. započinje još studij novinarstva te paralelno, kao vanjska suradnica, svira u orkestru Opere HNK u Zagrebu te Hrvatskom komornom orkestru, sve do 2009. Nakon četverogodišnje stanke u kojoj se u cijelosti posvetila studiju novinarstva i drugim interesima, u glazbeni se svijet vraća kao profesorica flaute u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama. Od 2015. ponovno surađuje s Hrvatskim komornim orkestrom, a redovito nastupa i kao članica kvarteta flauta Nymphs.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.5.2020. 9:38:12

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account