Život pobjeđuje, izložba Tetiane Maslyk u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.3.2024. 15:50:36
Početak: 12.03.2024. 19:00
Život pobjeđuje, izložba Tetiane Maslyk u Galeriji Kurija

Foto: Muzej Prigorja

Sesvetska Ukrajinka, slikarica koja je i prije rata posjećivala Sesvete i Zagreb otvara 12.3. izložbu svojih slika "Život pobjeđuje" u Galeriji Kurija.



Tetiana Maslyk rođena je u Kijevu u Ukrajini, trenutno privremeno živi i radi u Sesvetama. Umjetnički stil autorice često poprima apstraktni oblik, a njezino je stvaralaštvo duboko ukorijenjeno u osobnim iskustvima. Teme svakog njezinog rada često proizlaze iz osobnih promišljanja, odnosa koje živi, od ljudi koje susreće.


"Zanimljivo kako se doživljenost i proživljenost prenosi bojama i razlomljenim plohama, kompozicijama koje izazivaju osjećaje, bude se kao nova energija ugrađena u slike. Kažu da apstrakcija ne traži pojašnjenja, niti ju treba uspoređivati sa stvarnošću. Na platnima nove konstrukcije  boja i oblika u dinamičnom odnosu sabijeni su svi osjećaji, ljudski, topli i pacifistički. Pozivaju publiku na empatiju. Bez imalo patetike u skladnim bojama i osobitim kompozicijama Tetiana Maslyk nastoji podijeliti s publikom svoju i tuđu muku. 


U uskovitlanim krhotinama i fragmentima unutrašnjih slika rata i stradanja, umjetnica je iz vlastitog svjedočanstva stvorila univerzalne slike kojima komunicira na svim razinama ljudske patnje. Dijeleći tu patnju s drugima, ona biva razbijena u krhotine, i tako usitnjena patnja sama, kroz slikarska platna Tetiane Maslyk postaje poziv novoj vjeri u ljudski razum i mir utemeljen na slobodi vlastitog bivanja." - naglašava Branka Hlevnjak u predgovoru kataloga.


Izložba će biti otvorena u utorak, 12. ožujka u 19 sati u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja.



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.4.2024. 12:51:35

Create Account