Naš prijedlog za vikend: Proljetni bijeg na Pašman, destinaciju koja spaja opuštanje i avanturu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.4.2024. 13:59:56
Naš prijedlog za vikend: Proljetni bijeg na Pašman, destinaciju koja spaja opuštanje i avanturu

Foto: Marko Lorenzo Blaslov i Filip Brala/TZO Pašman i OPG Matulić

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.



Na otoku Pašmanu čeka vas prava proljetna idila bez velikih gužvi, što omogućuje mirno istraživanje slikovitih plaža, šetnje po netaknutoj prirodi i uživanje u autentičnom mediteranskom ambijentu 

 

Zamislite sebe kako se opuštate na mjestu gdje vas valovi miluju svojim ujednačenim zvukom, mirisi mediteranske vegetacije se stapaju s osvježavajućim povjetarcem, a vrijeme prolazi u opuštajućem ritmu vašeg disanja. Odmor na takvom mjestu zvuči poput sna, zar ne? 

Nema potrebe za maštanjem jer vam donosimo priliku da otkrijete jedan takav jedinstveni dragulj - dobrodošli na Otok Pašman! Ovdje možete doživjeti spoj prirodnih ljepota i aktivnog odmora kao nigdje drugdje.

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale. Povezan mostom Ždrelac s obližnjim otokom Ugljanom i dostupan putem trajektnih linija od Zadra i Biograda na Moru, Pašman privlači one koji traže mir, tišinu i bijeg od svakodnevnih briga, a mještani su nam prišapnuli da je upravo u proljeće najljepši. 

Pa zašto ne biste zabilježili proljetni izlet na Pašman na svoju bucket listu jer tada ćete moći doživjeti autentični otok bez gužvi, istražiti njegove prekrasne plaže, slikovita sela i skrivene uvale, u miru i tišini.


Aduti - kristalno more i nedirnuta priroda 

Dolazak na Pašman je jednostavan zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti. Turisti mogu doći automobilom ili autobusom preko trajektne luke Biograd na Moru direktno do luke Tkon na otoku, ili trajektom iz Zadra preko otoka Ugljana pa do Pašmana. Dolazak zrakoplovom moguć je preko Zračne luke Zemunik u Zadru, pružajući dodatnu opciju za putnike koji stižu iz drugih dijelova svijeta.

Jedna od najvažnijih karakteristika ovog otoka je kristalno čisto more što Pašman može zahvaliti vrlo aktivnim i stalnim morskim strujama koje se kreću oko otoka. Za ljubitelje prirode, Pašman nudi najveću zelenu površinu među otocima u regiji, stvarajući prirodni raj, zelenu oazu mira i tišine, za opuštanje uma i duše.


Top of Form

Klima na otoku Pašmanu savršeno je uravnotežena, s mediteranskim šarmom suhih ljeta i blagih zima, no ono što nikako ne smijete propustiti je proljeće - vrijeme kada se priroda budi. 

Proljeće na Pašmanu obiluje mirisima cvijeća i ljekovitog bilja te pruža priliku za aktivnim odmorom i istraživanjem netaknute prirode. Posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim aktivnostima poput šetnji uz more, istražiti biciklističke staze te posjetiti prirodne i povijesne znamenitosti. 

Provedite dane istražujući njegove plaže, uvale i šetnice, osjetite slobodu biciklirajući dobro uređenim biciklističkim stazama, uživajte u panoramskim pogledima na Kornate i Pašmanski kanal te se prepustite tišini i spokoju skrivenih kutaka otoka.


Otočki dragulji 

Kada je riječ o otočkim draguljima, Pašman se ističe raznolikošću prirodnih ljepota, nudeći posjetiteljima mnoštvo atrakcija za istraživanje. Bez obzira jeste li ljubitelj plaža, šetnji trekkinga, kulturnog naslijeđa ili jednostavno u potrazi za mirnim kutkom, na Pašmanu ćete pronaći nešto što odgovara vašim željama.

Plaža Barotul u istoimenom mjestu i susjedna plaža u Mrljanima stvaraju prekrasnu šetnicu idealnu za lagane šetnje i opuštanje. Obala na ovome mjestu nudi mješavinu pješčanih i šljunčanih područja te prirodni hlad koji pruža utočište od vrućine.

Za one koji su željni aktivnosti, Veliki Bokolj, najviši vrh Pašmana, pruža nezaboravan pogled s visine od 274 metra. Ugodan uspon do vidikovca na vrhu nagrađuje vas spektakularnim panoramama koje se pružaju u svim smjerovima.

A ako na Pašman dolazite morem, ne propustite posjetiti otok Galešnjak, poznat kao "Otok zaljubljenih" ili "Otok ljubavi"- nenastanjeni otočić u obliku srca smješten u Pašmanskom kanalu. 

Ždrelac, kao najveće mjesto na otoku, nudi bogatu povijest vidljivu u staroj jezgri grada. Istražite njegove kamene uličice, a uputite se i do mjesta Pašman gdje i u ovo doba godine možete uživati u lokalnim delicijama ili prošetati šetnicom na kojoj se nalaze kipovi fra Joakima Jakija Gregova. 

Posjetite otočke crkve i samostane poput Franjevačkog samostana Sv. Duje u mjestu Kraj ili benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana kod Tkona, koji svjedoče o bogatoj povijesti i kulturnoj baštini otoka.

Za one koji preferiraju mirne uvale, plaža Soline u Ždrelcu pruža idealnu atmosferu za opuštanje i sunčanje, bez gužve i vreve, pogotovo u ovo doba godine.


OPG Matulić – čuvari mirisa i okusa otoka Pašmana

Prilikom posjete otoku Pašmanu, preporučujemo da svratite do OPG-a Matulić, gdje možete pronaći ručno izrađene kozmetičke proizvode i začine visoke kvalitete, kreirane s posebnom pažnjom i posvećenošću. Na Pašmanu, tradicija ekološke i organske proizvodnje ima dugu povijest, a proizvodi OPG-a Matulić postali su popularni diljem svijeta i turisti ih rado nose kući kao suvenire. No, zahvaljujući tome što se radi o vrhunskim proizvodima, kojima je ljubav ključni sastojak, nastavljaju ih naručivati i online, preko njihovog web shopa. 

Ana i Krsto Matulić, supružnici i vlasnici OPG-a Matulić, istinski su čuvari tradicije i kreativnosti, čiji ručno rađeni kozmetički i prehrambeni proizvodi odražavaju posvećenost očuvanju lokalne baštine i kvaliteti temeljenoj na lokalno uzgojenim sastojcima.

Mnogobrojne lokalne vrste aromatičnog bilja inkorporirane su u njihovu raznoliku ponudu gastronomskih i kozmetičkih proizvoda, nagrađenih brojnim svjetskim priznanjima za vrhunsku kvalitetu i izvrsnost. Proizvodi se, osim u njihovoj trgovini na adresi Pašman 2 i u web shopu, mogu nabaviti i u trgovinama Kantarion i Blush (kozmetički proizvodi) te u trgovinama Gligora (začini). 

Posjetite njihovu web stranicu na https://opgmatulic.com/.


Đirada – aktivno proljeće na Pašmanu 

Pašman je raj aktivnog turizma i naprosto poziva da se upustite u šetnje, trekking ili da istražite otočke biciklističke staze. Postoje dvije biciklističke staze – Staza 7 nudi izazovne vidikovce i impresivne poglede, dok je Staza 8 pogodna za rekreativce i pruža priliku za razgledavanje otočkih naselja duž obale. 

Za ljubitelje trekkinga, ali i natjecanja, tu je Škraping Tkon – međunarodna trekking utrka po otočnom kamenju, koja spada u ekstremne sportove, a koja se održava na Pašmanu tijekom ožujka. 

A ako ste ljubitelj rekreativnih utrka ili šetnje, Turistička zajednica Općine Pašman i ove godine organizira jednu takvu rekreativnu manifestaciju. Đirada se ove godine održava 27. travnja, a kao i prošle godine, sudionici će imati priliku odabrati između dvije dužinske kategorije. 

No, bez obzira na to hoćete li se ovog proljeća 'prođirati' Pašmanom ili samo prošetati, stvorit ćete nezaboravne uspomene koje će vas pratiti dugo nakon povratka kući. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 28.1.2023. 14:59:39

Create Account