Od 1. rujna u planu je otvaranje zatvorenih dijelova kafića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.8.2021. 12:14:11
Od 1. rujna u planu je otvaranje zatvorenih dijelova kafića

Foto: Pixabay

Od 1. rujna planira se otvaranje zatvorenih dijelova kafića, uz preporuke koje će izraditi HZJZ, najavio je u petak potpredsjednik Vlade Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.



U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze. Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 47 pacijenata. Preminule su 2 osobe - rečeno je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.


U ovom tjednu imamo 31,6% veći broj novozaraženih u odnosu na prošli tjedan. Incidencija u Hrvatsku trenutno je 143,40. Najnižu stopu ima Istarska županija, a najvišu Splitsko-dalmatinska. Na europskoj ljestvici po incidenciji smo na 11. mjestu, a prema stopi smrtnosti smo na 20. mjestu. Danas je udio pozitivnih u testiranim 6,3%, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.


Planiramo od 1. rujna otvoriti zatvorene dijelove kafića. Epidemiolozi će propisati mjere, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović.


- Razgovarali smo s ugostiteljima. Razgovaramo posljednjih dana s njima i napravili analizu turističke sezone koja je vrlo uspješna po brojnim parametrima onoj iz 2019. godine. Pridružujem se ocjeni Beroša da nam upravo jedan balans mjera koje je donio Nacionalni stožer omogućio da  praktički i defacto cijeli kolovoz taj najvažniji dio Hrvatske, kad govorimo o ljetnom turizmu, a to je Jadranska Hrvatska ostane u narančastoj zoni. Također, poznato vam je da smo i prošle godine na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, kako organizirati ugostiteljstvo na početku jeseni 2020, pa smo to napravili i danas, rekao je Božinović.


- Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo s puno većim procjepljivanjem, a dok se to ne dogodi moramo naučiti kako živjeti s virusom. Vjerujem damo smo već naučili živjeti s virusom, a osnovne mjere su, ponavljamo, od osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora, jer to sada postaje jako važno jer s dolaskom jeseni puno ćemo češće  boraviti u zatvorenim prostorima. Upravo prozračivanje vrlo često, otvaranje prozora, ono što su nekad plašili s propuhom, sad je propuh svakih 10, 15 minuta dobro napraviti. Ta mjera se pokazuje kao jedna od najefikasnijih, dodao je Božinović


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account