U Zagrebu uvjerljivo najviše novooboljelih, uspostavljena karantena za oboljele

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.8.2020. 15:18:06
U Zagrebu uvjerljivo najviše novooboljelih, uspostavljena karantena za oboljele

Foto: Grad Zagreb

Trideset i jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Zagrebu u protekla 24 sata, a za 39 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te dodali da je najviše novopozitivnih iz privatnog Doma za starije.



Trinaest novopozitivnih je iz privatnog Doma za starije i nemoćne osobe, a svi oboljeli su zbrinuti i pod epidemiološkim nadzorom.


Za devet novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti covid-19 pozitivnih osoba, a tri su uvezena slučaja -dva iz Švicarske i jedan iz Slovenije.


Za jednu osobu utvrđeno je da je zaražena  na vjenčanju, četvero oboljelih je negativne epidemiološke anamneze, a za jednu osobu još traje epidemiološka obrada. 


Trenutno je u Gradu Zagrebu 171 aktivan slučaj i 442 aktivne samoizolacije, a u posljednja 24 sata provedena su 384 testiranja.  


Gradski stožer civilne zaštite objavio je da od danas počinje rad objekta karantene na području Zagreba. 


Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u okviru uputa i preporuka za postupanje u pandemiji COVID – 19  donio i Postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID -19 (19.06.2020.).  

Tim je dokumentom predviđeno da regionalni stožeri (lokalni) osiguraju organiziranu izolaciju za oboljele čija klinička slika ne zahtijeva hospitalizaciju i organiziranu karantenu/samoizolaciju za zdrave kontakte koji moraju biti u karanteni. 

Slijedom iznijetog, a sukladno Odluci  Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba sa 116. i 117. sjednice održane dana 30. i 31. srpnja 2020. obavještavamo Vas  o uspostavi karantene/samoizolacije na području grada Zagreba u objektu hotela Tomislavov dom, Zagreb, Sljemenska cesta 24  od dana 01. kolovoza 2020.



U Hrvatskoj 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom



Raste broj oboljelih i u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je u Hrvatskoj trenutno 738 oboljelih, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.


Gotovo da nema županije u kojoj nema novoobljelih, no te su brojke, srećom manje, najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji -10 i Osiječko-baranjskoj - 9.


Na bolničkom liječenju je 127 oboljelih, među kojima je devetero pacijenata na respiratoru.

 

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5224 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4341 se oporavilo.

 

U samoizolaciji je trenutno 2695 osoba.

 

Do danas je ukupno testirano 120.336 osoba, od toga 1381 u posljednja 24 sata.


Na karti je prikazan broj aktivnih slučajeva oboljelih od Covida 19 u Hrvatskoj, po županijama i u susjednim zemljama.




Create Account