Balet "Gospoda Glembajevi" nova premijera u HNK Zagreb

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 20.5.2017. 9:15:54
Balet "Gospoda Glembajevi" nova premijera u HNK Zagreb

Foto: HNK Zagreb; ilustracija

Najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže "Gospoda Glembajevi" uskoro će prvi put dobiti svoju baletnu inačicu koju kao koreograf, redatelj, te autor libreta i glazbenog izbora potpisuje Leo Mujić, a čija će praizvedba biti u utorak 30. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


Kako se ističe u najavi, nakon vrlo uspješnog baleta "Ana Karenjina", nastalog prema literarnome predlošku slavnoga Tolstojeva romana i glazbu Čajkovskoga, također u produkciji središnjeg nacionalnog teatra, koreograf Leo Mujić novu je inspiraciju za ostvarenje svoje baletne vizije pronašao u Krležinim tekstovima o Glembajevima, koje je koreografirao na glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova.

Drama praizvedena 1929. u HNK-u Zagreb, već je na prvoj izvedbi doživjela golem uspjeh te postala jednom od najizvođenijih Krležinih drama uopće, u zemlji ali i na inozemnim pozornicama.

"Bogato nijansirani li­kovi, isprepleteni međusobni odnosi, velike emotivne eskapade, sukobi i intrige, minuci­ozne analize i proročanske teze o sudbini maloga naroda, danas itekako aktualne, neke su od karakteristika toga teksta koji nudi neslućene mogućnosti umjetničkoga izražava­nja", stoji u najavi. 

Baletno uprizorenje Glembajevih predstavlja velik izazov ne samo za koreografa i njegove suradnike, nego i za cjelokupan ansambl koji se upušta u pravu umjetničku pustolovinu.


U velikom cjelovečernjem baletu sudjeluje gotovo cijeli HNK-ov baletni ansambl, dok u glavnim ulogama nastupaju Guilherme Gameiro Alves/George Stanciu kao Ignjat Glembay, Natalia Horsnell/Iva Vitić Gameiro/Edina Pličanić kao Barunica Castelli Glembay, Takuya Sumitomo/Andrea Schifano/Balint Rauscher kao Leone Glembay, Catarina Meneses/Rieka Suzuki/Pavla Pećušak kao sestra Angelika Glembay te Andrea Schifano/Takuya Sumitomo kao Dr. iuris Puba Fabriczy Glembay.

Dramaturški suradnik na predstavi je Ivan Leo Lemo, scenografiju potpisuje Stefano Katunar, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović.


"Balet 'Gospoda Glembajevi' nesumnjivo će pobuditi veliko zanimanje, poglavito onih koji dobro poznaju koreografski rukopis Lea Mujića, neoklasičnoga stila i spretne kombinacije akademskoga baleta na špicama upotpunjenog modernim plesnim izričajem, gestom i mimikom", poručuju iz HNK-a Zagreb.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2020. 21:38:40

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account