Film o Davidu Bowieju u MUO

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 16.2.2017. 6:41:49
Film o Davidu Bowieju u MUO

Foto: HINA/ Anamarija Grbin/ ua

BBC-jev dokumentarni film "Five Years", intimni portret Davida Bowieja kroz pet ključnih godina iz njegove glazbene karijere, prikazat će se 16. i 23. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt, kao dio popratnog programa izložbe fotografija Briana Rašića.


Zahvaljujući pristupu osobnom arhivu Bowieja, kostimima, scenografijama, riječima pjesama i memorabiliji, film donosi dosad rijetko prikazivane materijale koji oslikavaju kako se veliki glazbenik mijenjao i razvijao.

Film počinje s 1971. godinom i njegovim alter egom Ziggyjem Stardustom, a nastavlja s 1975. kada objavljuje deveti studijski album "Young Americans" i postaje Thin White Duke.

Potom se podsjeća na dva utjecajna albuma iz 1977. godine - "Low" i "Heroes" te slijedi 1980. kada objavljuje "Scary Monsters" i jednu od svojih do danas najpopularnijih pjesama "Ashes to Ashes".

Posljednja godina o kojoj film govori je 1983., kada Bowie sa svojim najkomercijalnijim albumom "Let’s Dance" osvaja sve glazbene ljestvice i postaje globalna zvijezda.

Kroz razgovore s njegovim najbližim suradnicima, film istražuje kako je Bowie postao ikona našeg vremena, ne prikazujući ga samo kao rock kameleona, već i kao vrhunskog umjetnika koji je stvarao inspiriran raznim kulturološkim utjecajima.

U filmu se pojavljuju Rick Wakeman, John Harris, Ken Scott, Mick Ronson, Angie Bowie, Luther Vandross, Robin Clark, Brian Eno, Nile Rodgers i mnogi drugi.

Film je snimljen 2013. godine, u režiji Francisa Whatelyja koji potpisuje i ovogodišnji film "The Last Five Years" o njegova dva posljednja albuma "The Next Day" (2013.) i "Blackstar" (2016.) te brodvejskom mjuziklu "Lazarus", objavljen u povodu prve godišnjice Bowiejeve smrti.

Tužnu obljetnicu obilježio je i Muzej za umjetnost i obrt u kojemu se do 5. ožujka može razgledati izložba "David Bowie by Brian Rašić", s četrdesetak odabranih fotografija iz bogatog opusa fotografa koji je više od dvadeset godina blisko surađivao s tim velikim glazbenikom.

Film će se prikazati u atriju Muzeja, a ulaz je slobodan.


(Hina)


Create Account