Da nije Marić, MOST-ova meta bio bi netko drugi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.4.2017. 22:29:35
Da nije Marić, MOST-ova meta bio bi netko drugi

Foto: HRT screenshot

U Večerašnjoj "Temi dana" HRT1 ustavni su stručnjaci potvrdili da MOST-ovi ministri nisu više članovi Vlade RH.


Šest mjeseci trajala je nova Vlada HDZ-a i Mosta. I ova je bila opterećena trzavicama u međusobnim odnosima, a onda je pitanje njezina opstanka presjekao premijer Plenković odlukom da smijeni tri Mostova ministra koji su odbili podržati ostanak kolege Zdravka Marića u Vladi.

Predsjednik Sabora Božo Petrov ustvrdio je kako bez njegovog supotpisa ministri ne mogu biti razriješeni, a premijer Plenković pak tumači da je dovoljna njegova odluka i naravno broj ruku u Saboru. Pravni stručnjaci smatraju kako je premijer u pravu.

Profesor Branko Smerdel izjavio je kako je premijer Andrej Plenković u pravu. Za smjenu ministara ne treba mu potpis predsjednika Sabora. Premijer mora Saboru predstaviti nove ministre i Sabor ih mora većinom odobriti. Ukoliko se to ne dogodi - to bi se oglo uzeti jednako kao i neizglasavanje nepovjerenja. Supotpis koji je unesen na rješenje ne postoji ni u drugim parlamentarnim sustavima, rekao je Smerdel. Taj supotpis bio je pitanje sukoba dviju 'sujeta'. "Ministri Orepić, Dobrović i Šprlje nisu više ministri", zaključio je Smerdel.

"Premijer apsolutno može razriješiti ministre kada izgube njegovo povjerenje. Međutim, da bi do kraja bio perfektuiran odnosno ispunjen posao razrješenja, potrebno je imenovanje novih ministara. O tome odlučuje Hrvatski sabor, većinom svih glasova - sa 76 glasova. Međutim, predsjednik Hrvatskog sabora ne mora nikakav poseban potpis stavljati na rješenje o razrješenju, nego isključivo na rješenje o imenovanju", kazala je ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

"Čekamo trenutak u kojem će premijer Plenković predložiti nove ministre ili ministrice i takav prijedlog podnijeti Hrvatskom saboru na izglasavanje. Nema nekog posebnog roka u kojem on mora iznijeti taj prijedlog, ali se očekuje da to bude što prije. Od trenutka kada Sabor zaprimi takav prijedlog, mora ga staviti na dnevni red koji je određen Poslovnikom. Ako nove osobe budu izglasane, predsjednik Hrvatskog sabora  mora potpisati imenovanje. To nije samostalna odluka predsjednika Sabora on samo potvrđuje da je postojao dovoljan broj glasova", objasnila je Barić.

U Temi dana o ovoj su temi govorili potpredsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, bivša potpredsjednica Vlade (SDP) Željka Antunović, prof. Pero Maldini i analitičar Davor Gjenero.

Premijer je očekivao ovakvu odluku Mostovih ministara i njegova odluka je bila promišljena i pripremljena, smatra Pero Maldini. Gordan Jandroković je kazao kako se Hvatska nalazi u osjetljivoj situaciji, radi problema s Agrokorom i situacije sa Slovenijom vezano za granice te kako je politička stabilnost izuzetno bitna i ova odluka premijera ide u tom smijeru. Smatra kako premijer nije imao izbora.

Davor Gjenero je poručio kako je opravdano da premijer podvuče crtu kad se pozicija počne ponašati kao opozicija. Željka Antunović je kazala kako Vlada zbog ovakvih odnosa funkcionira 'u leru'. "Način na koji su smijenjeni ministri je presedan. Da nije bilo zahtjeva za nepovjerenjem ministru Mariću - ne bi se pokazalo da je neslaganje unutar Vlade veliko", kazala je.

"HDZ se držao dogovora s Mostom i nije imao 'figu u džepu'. Premijer je morao reagirati. Najvjerojatnije će doći do promjene u vladajućoj i većini smjena Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora logičan je potez", kazao je Jandroković.

Maldini je kazao kako je Most doveo koalicijskog partnera u nemoguću situaciju - pokušavajući i dalje perpetuirati svoju ulogu samozvanog moralnog arbitra, za koju nema legitimet. Da nije Marić, bilo bi nešto drugo, jer Most konstantno želi prigrabiti više vlasti kao da je on većinski partner, zaključio je Maldini. 

 


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.4.2024. 14:29:29

Create Account