Zatočenici srpskih koncentracijskih logora traže od Vlade da zaustavi pregovore Srbije s EU

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 16.2.2017. 17:17:57
Zatočenici srpskih koncentracijskih logora traže od Vlade da zaustavi pregovore Srbije s EU

Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ /ds

Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u četvrtak je od Vlade zatražila da zaustavi pristupne pregovore Srbije za članstvo u EU, ističući da su u posjedu video snimke bivših dužnosnika tzv. SAO Krajine kako se 2013. druže u Srbiji, a koja Hrvatskoj može poslužiti kao dokaz da Srbija štiti ratne zločince.


"Očekujemo od hrvatske Vlade da reagira promptno i zaustavi sve pregovore koji se trenutačno vode oko ulaska Srbije u EU, a posebno oko otvaranja poglavlja 23. i 24., jer smo nedavno došli do snimki kojima Hrvatska može dokazati EU da Srbija štiti ratne zločince i spremni smo te snimke predati svakome tko je zainteresiran", rekao je predsjednik te podružnice Ivan Turudić.

Na konferenciji za novinare prikazan je dio video i foto snimki koje, po njegovim riječima, "vjerodostojno prikazuju ratne zločince" koji su se 2013. okupili u Ugrinovcu nedaleko Beograda na obilježavanju 100 godina nogometa u Glini. "Najveća zvjerka tog javnog okupljanja bio je predsjednik Skupštine tzv. SAO Krajine Mile Paspalj koji je, dok je obnašao tu dužnost, bio gospodar života i smrti," kazao je Turudić.


Turudić: Paspalj je u Glini naredio moje premlaćivanje, slomljena su mi rebra i vilica

Naglasio je kako je i sam 1991. bio zatočenik srpskog logora u Glini, kojeg je tada posjećivao Mile Paspalj te svom tjelohranitelju naredio "da malo dovede u red ustaše, nakon čega se taj čuvar obrušio na zatočenike, zastrašujuće ih tukao i gazio tako da se čulo kako pucaju kosti". I osobno je, kaže, bio izvrgnut premlaćivanju koje je naredio Paspalj, kada su mu slomljeni vilica i rebra, a od težine udaraca pao je u nesvijest. Posvjedočio je i kako je Paspalj svom čuvaru naredio i da jednom starcu iščupa brkove, što je ovaj i učinio te mu razderao usne iz kojih je šikljala krv.

"Pri drugom dolasku u logor u Glini, Paspalj je naredio izvođenje četvorice zatočenih hrvatskih logoraša, što je i učinjeno i nakon toga im se gubi trag, a nakon ekshumacije poslije rata je obdukcijskim nalazom utvrđeno kako su im polomljene sve kosti i da su vidljive prostrijelne rane", istaknuo je Turudić. Dodao je kako je za vrijeme njegova šestomjesečnog boravka u glinskom logoru po Paspaljevoj zapovijedi mučki ubijeno sedam hrvatskih zarobljenika, a tijelo jednog od njih još uvijek nije pronađeno.

"Mile Paspalj je jednom prilikom nekolicini hrvatskih zarobljenika, koji su imali telefonske pozive rodbine, naredio da zovu te telefone i kažu rodbini da napadnu predsjednika Franju Tuđmana zato što su oni u zarobljeništvu i nisu razmijenjeni", rekao je Turudić. Na spomenutim video i foto snimkama, nastavio je, vidi se kako se u društvu Paspalja i "drugih ratnih zločinaca" nalazi i vojni policajac tzv. SAO Krajine Đuro Šimunović, koji sada živi u Glini i dostupan je hrvatskom pravosuđu.

"Đuro Šimunović je mene osobno doveo u logor u Glini, iako sam bio već ranjen, a pri ulasku u logor tukao me šakama i nogama te sam od udaraca bio pao u nesvijest", ustvrdio je Turudić. S njima je na snikmama, dodaje, i Miljko Radanović, koji je do početka rata živio u Splitu, a onda prešao "na drugu stranu i proglašen četničkim vojvodom" te je za njim raspisana tjeralica zbog ratnih zločina. Vidi se i Stevo Bjelajajac-Ćeva, "najokrutniji stražar u logoru Glina", koji se nalazi na popisu srpskih vojnika kojima je zapovijedao Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, kojemu se zbog ratnih zločina sudi u Splitu. Među njima je, tvrdi, i Stanko Divljakinja-Ćane , koji je zapovijedao prvim napadom na Glinu te zarobljavanjem hrvatskih policajaca i njihovim odvođenjem u "kninske kazamate".


Cijeli sustav u RH upregnuti u rasvjetljavanje ratnih zločina

Turudić je kazao kako je o sadržaju ovih snimki izvijestio splitsko Državno odvjetništvo, gdje nije naišao na razumijevanje, već mu je rečeno da ode u sisačko Državno odvjetništvo. "One koji griješe iz neznanja treba ukloniti, a one koji svjesno dozvoljavaju određene propuste trebamo suditi za veleizdaju, jer je činjenica da svoje branitelje uhićujemo, presuđujemo im te oni plaćaju silne odštete, dok s druge strane ratni zločinci poput Đure Šimunovića, za kojeg postoje krupni dokazi, slobodno šetaju, a žrtve nikako da dobiju satisfakciju", poručio je Turudić.


(Hina)


Create Account