Čajkovski stanuje u Soblincu!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2017. 19:29:30
Čajkovski stanuje u Soblincu!

Foto: Sesvete danas

OŠ Ivana Granđe Soblinec - Adamovec predstavila se danas sesvetskoj školskoj javnosti slavnim baletom Petra Iljiča Čajkovskog Orašar u kojem je sudjelovalo 250 učenika.


Izuzetno zahtjevnog projekta, adaptacije baleta u dječju baletnu igru (jer velika većina učenika sudionika predstave nikad do sad nije bila u doticaju s baletom), primila se  učiteljica Lana Barešić, profesorica engleskog jezika, uz suradnju učiteljice Sanje Mihalinec, profesorice likovne umjetnosti koja je izradila scenu, te mnogih drugih kolegica i kolega, te naravno uz potporu ravnateljice Leonide Udovičić. 

U sto dvadeset godina koliko je proteklo od praizvedbe, popularnost Orašara kod publike stalno je rasla i danas je to najizvođeniji balet na svijetu, te vjerojatno ne postoji generacija mladih koja nije odrasla uz njega. Petar Iljič Čajkovski temeljio je svoj balet na priči Orašar i kralj miševa E.T.A. Hoffmana. Priča je to o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenoga orašara, s kojim proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu.

Klaru je fenomenalno odigrala Lucija Antolković, učenica 8. razreda iz Adamovca, koja je, prema riječima profesorice Barešić pravo otkriće, jer u početku je bilo teško ustanoviti kome bi tumačenje lika najbolje ležalo, a Lucija očito ima neizmjeran talent i vjerujemo da ju čeka lijepa umjetnička budućnost.

Baletna predstava, zbog potrebe za prostranom scenom, ali i zbog brojnosti publike, odigrana je u sportskoj dvorani sesvetske gimnazije. Predstavu je pratilo čak sedamstotina učenika svih razreda iz  svih sesvetskih osnovnih škola u pratnji mnogih njihovih profesora, te većine ravnatelja škola.

Ravnateljica Udovičić posebno je zahvalila sesvetskoj gimnaziji na ustupljenoj dvorani, te predsjedniku Sesveta Draženu Markoti koji je financijski omogućio prijevoz toliko mnogo djece na predstavu.

"Ovo je nešto neviđeno do sada, pravo svjetlo sinergije sesvetskih osnovnih škola, ova masovnost djece ovdje naprosto raduje čovjeka i moram svima koji su ovo omogućili čestitati na ovom izuzetnom danu", kazala nam je prof. Marina Sabolović, ravnateljica OŠ Luka pohvaljujući svoju kolegicu iz Soblinca na hrabroj ideji.

Dodali bismo da bi ovu predstavu trebali vidjeti svakako svi Sesvećani, ali i ostali, jer riječ je o jednom pravom malom umjetničkom djelu. Iz naših škola!


Create Account