DHMZ: Travanj u Zagrebu hladniji stupanj i pol i kišniji od višegodišnjeg prosjeka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.5.2023. 15:55:30
DHMZ: Travanj u Zagrebu hladniji stupanj i pol i kišniji od višegodišnjeg prosjeka

Foto: DHMZ

Nakon duljeg niza (pre)toplih mjeseci koji su bili topliji od višegodišnjeg prosjeka, travanj nam je donio niže temperature od očekivanih.



Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je klimatsku ocjenu ovogodišnjeg travnja u Hrvatskoj. Prema objavljenoj klimatskoj analizi za ovogodišnji travanj, nakon duljeg niza (pre)toplih mjeseci koji su bili topliji od višegodišnjeg prosjeka, travanj nam je donio niže temperature od očekivanih.


Tako nam je gotovo cijela Hrvatska u plavoj boji. Naime, na apsolutno svim mjernim postajama u Hrvatskoj temperature su bile niže od prosjeka i to od 2,1 stupnja na Puntijarki do 0,5 stupnjeva na Malom Lošinju. Zagreb je bio 1,4 stupnja hladniji od prosjeka.


Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za travanj 2023. godine opisane su sljedećim kategorijama: hladno (gotovo cijela Hrvatska osim dijelova obale) i normalno (kvarnersko područje, zadarsko područje i dio sjevernodalmatinskih otoka, dio srednje i južna Dalmacija).


Travanj u Zagrebu kišovit


Uz to što smo imali hladniji travanj, imali smo i viška kiše. Tako je na zagrebačkom području palo cca 150 litara kiše po četvornom metru. 


Kišni ekstremi zabilježeni su na širem području Osijeka, a vrlo kišno bilo je na području Križevaca. Istovremeno dio dalmatinskih otoka imao je sušno ili vrlo sušno vrijeme.


Oborinske prilike u travnju 2023. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: vrlo sušno (otok Vis), sušno (dijelovi Brača, Hvara i Korčule), normalno (dio istočne Hrvatske, gorska Hrvatska, Kvarner, veći dio južnog Hrvatskog primorja), kišno (dio istočne Hrvatske, središnja Hrvatska, Istra, otok Lošinj, šire zadarsko područje), vrlo kišno (šire osječko područje, okolica Križevaca) i ekstremno kišno (okolica Osijeka).


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.8.2023. 10:05:10

Create Account