Drugi dan Vugrovečkog Miholja protekao uz mali folklor i dobru zabavu (galerija slika)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.9.2018. 12:22:30
Drugi dan Vugrovečkog Miholja protekao uz mali folklor i dobru zabavu (galerija slika)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Smotra dječjih folklornih skupina uobičajeno je protekla uz mnoštvo velikih i malih posjetitelja, gostiju iz Turske i izvrsnu svirku grupe Skoro frajeri.




Jučerašnja manifestacija započela je dopodnevnom svečanom misom u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog povodom blagdana sv. Mihovila. Pred mnoštvom vjernika i članova KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec u narodnim nošnjama, misu je služio vugrovečki župnik vlč. Filip Lucić.


Glavni događaj svakako je bio susret malih i mladih folkloraša. Sudjelovali su: 

Dječji FA Dragutin Domjanić  najmlađa sekcija, KUD KAŠINA, KUD STARO BRESTJE, KUD NOVO ČIČE, KUD SESVETE, HKUD BOSILJAK ČUČERJE, Dječji FA Dragutin Domjanić srednj i potom i starija sekcija, te  EYVAN FOLKLOR DERNEGI - ANKARA (Turska).


Osam dječjih folklornih skupina izvodili su koreografirane dječje folklorne igre s područja kontinentalne Hratske. Njima su se u posljednjoj točki pridružili i malo veći folkloraši, posebni gosti ovogodišnjeg Vugrovečkog Miholja, folklorna skupina  EYVAN FOLKLOR DERNEGI iz Ankare, koji su svojim plesom, posebice žene, zaludile sve nazočne u velikom šatoru, a potom sišavši s pozornice u ples su uvukli mnogobrojne posjetitelje manifestacije (uz ritam koji je mnogim mladima, a i ne samo mladima itekako poznat s mnogobrojnih glazbenih događanja po narodnjačkim klubovima). Ovom prigodom, što se tiče gostiju ne mislimo ništa ružno, dapače, to je dio njihovog folklora i izveli su ga maestralno, a to će ponoviti i u nedjelju na smotri tzv. velikog folklora. Možemo samo reći da su Eyvan folklor dernegi priredili pravi dernek!


Organizator je predstavnicima svih sudionika zahvalio zahvalnicom i za ovu prigodu posebno dizajniranom bocom izvrsne prigorske šljivovice koju su svi rado prihvatili, čak i gosti unatoč našim uvriježenim predrasudama o drugačijim odnosima prema hedonizmu nekih, nama egzotičnih nacija.


Uz veliki šator postavljen je i jedan manji u kojem je prikazana Prigorska hiža s rekvizitima i izlošcima s kraja 19 i početka 20 stoljeća.  Vlasnik predmeta i autor izložbe je Ivan (Braco) Gračak. 


Uz prigorsku hižu članovi društva i opće poznati Darko Židak, pekli su mlince, gibanicu i pogačice koje su besplatno dijelili posjetiteljima. 


U blizini velikog šatora kod crkve je postavljen i veliki luna park kojega su jučer okupirali mladi, a tako će biti i u nedjelju.


Create Account