DVD Kašina, perjanica zagrebačkog vatrogastva.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.3.2017. 12:07:45
 DVD Kašina, perjanica zagrebačkog vatrogastva.

Foto: Sesvete danas

Jedno od najznačajnijih i najstarijih zagrebačkih dobrovoljnih vatrogasnih društava, DVD Kašina, održalo je sinoć izbornu godišnju skupštinu.

O veličini društva dovoljno govori podatak da je skupština održana u sportskoj dvorani kašinske osnovne škole. Ne samo zbog velikog broja uzvanika i gostiju, nego i zbog vatrogasne limene glazbe koja je uvodno odsvirala himne, državnu i vatrogasnu.

Kašinčani su jako ponosni upravo na svoje puhače i jedno su od rijetkih društava na području grada koje ima svoju vatrogasnu limenu glazbu. I to ne bilo kakvu, nego među najboljima, jer su već četvrtu godinu za redom predstavljali i predstavljat će grad Zagreb na državnom natjecanju puhačkih orkestara.

No imaju vatrogasci Kašine još mnogo toga za istaknuti  i pohvaliti se. Tako je ovo 91 godinu staro društvo u prošloj godini, kao i do sad bilo aktivno na mnogim poljima. Tajnik društva Luka Tudek izvjestio je o intervencijama u kojima su sudjelovali u lanjskom periodu. Ukupno su izlazili 13 puta i to na sedam gašenja požara na otvorenom prostoru, jednom su gasili gospodarski objekt, imali su dvije tehničke intervencije i tri ispumpavanja vode.

Osim na intervencijama imali su veliki niz drugih aktivnosti, a posebno su ponosni na svoje djevojke koje osim što su osposobljene s ispitima i liječničkim svjedodžbama za gašenje i spašavanje, izvrsne su i kao natjecateljice. I to najbolje u državi, pa će tako kao dio hrvatske vatrogasne reprezentacije sudjelovati na Vatrogasnoj olimpijadi ovoga srpnja u austrijskom Villachu. 

Državno prvenstvo osvojile su prošle jeseni i tad je po prvi puta Zagreb uopće dobio seniorskog državnog vatrogasnog prvaka. Tada su ushićene, Kašinčanke izjavljivale kako su im draže vatrogasne čizme nego štikle, pa im je predsjednik društva Stjepan Kenfelja na skupštini uručio uz priznanja za osvojeno državo prvenstvo i crvene štikle. Navodno nisu pogodne za intervencije i natjecanje, ali za ples i svečane prigode itekako.

Kašinski su vatrogasci na skupštini izabrali i novo vodstvo društva, većinom dosadašnjih članova uprave. Tako je za novog predsjednika aklamacijom izabran dosadašnji Stjepan Kenfelja. Uz njega društvo koje broji 146 aktivnih odraslih članova i mladeži, te još 40 članova limene glazbe, vodit će još potpredsjednik Ivan Puzak, zapovjednik Tomislav Puzak, njegovi zamjenici Ivan Balaško i Tomislav Večković i tajnik društva Luka Tudek.

Na posljetku zaslužnima su dodijeljena priznanja za pomoć u radu društva, a nazočnima su se obratili izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Marijan Tomurad, te predsjednik Vatrogasne zajednice grada Zagreba Zlatko Križanić.


Create Account