Glazbena škola Zlatka Grgoševića, jedna od najboljih u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.3.2018. 7:28:00
Glazbena škola Zlatka Grgoševića, jedna od najboljih u Hrvatskoj

Foto: Sesvete danas, arhiva

Uskoro će jedan važan koncert, pa potom mnogi nastupi i druga događanja. Mnogo nastupa je već bilo u ovoj školskoj godini, a učenica škole Franziska je tek za koji bod bila druga na natjecanju za Euroviziju mladih. Pregršt je prekrasnih informacija o školi, pokušat ćemo sažeti u što manje riječi.


Glazbena škola Zlatka Grgoševića vjerojatno je najmlađa glazbena škola u Hrvatskoj, ali spada među najbolje i najcjenjenije. Mnogi njeni učenici osvajali su razna natjecanja i danas su priznati glazbenici ili profesori glazbe, a nekolicina ih je radila ili još radi u školi u kojoj su odrasli. 

Osnovana je 1979. godine tada pri Narodnom sveučilištu Sesvete. Trebalo je mnogo godina i borbe ponajviše s administracijom da se školi uz osnovno glazbeno obrazovanje, omogući otvaranje srednje glazbene škole što je učinjeno konačno 2016. godine. Tako sada sesvetska glazbena škola ima dva srednjoškolska razreda, nagodinu će ih biti tri i konačno u cijelosti srednja škola za dvije godine. 

Školu trenutno pohađa 512 učenika od kojih 46 srednjoškolaca, a tridesetoro učenika na početničkom solfeggiu što je pripremni program za osnovno glazbeno obrazovanje. Svi oni odlučili su se za jedan od instrumenata koji se uče u školi: klavir, gitara, harmonika, violina, violončelo, flauta, klarinet, saksofon, truba, tambure bisernica i brač, a od sljedeće školske godine škola započinje i s instrumentima: viola, kontrabas, oboa i trombon. 

U Školi djeluju 4 orkestra: gudački, harmonikaški, puhački i tamburaški, četiri zbora i 14 komornih sastava. Kroz godinu redovito imaju mnogo javnih nastupa, osobito u lokalnoj zajednici (Gradska četvrt, Grad Zagreb), u drugim ustanovama, a ističu i dobru suradnju s knjižnicama Sesveta i osnovnim školama Sesveta. Tako je ukupno prošle šk.god. 2016./2017. održano 138 raznih koncerata, a ove  šk.godine do sada već 63 koncerta.

Na natjecanjima sesvetski đaci-glazbenici redovito osvajaju brojne nagrade. Tako su prošle šk.god. sudjelovali na 20 različitih natjecanja, županijska, državna i međunarodna, te osvojili ukupno 125 nagrada od toga 54 prvih, (11 pobjednici kategorije, nekoliko puta po 100 bodova),  49 drugih i 14 trećih nagrada. 

 A u ovoj školskoj godini do sada Grgoševićevci su bili na 9 natjecanja gdje su osvojili 20 prvih i 39 drugih nagrada, a pred njima je još 15 različitih, pa i međunarodnih natjecanja. Ravnateljica škole Ljerka Pašalić ponosno isiče i nagradu Oskara znanja kojeg su dobili učenici gitare Dora i Domagoj Tupek, prof. Pedro Ribeiro Rodrigues, Franziska Anne Fundelić-flauta, Jelena Valković, prof.mentor i Margareta Golenić, prof.-korepetitorica.

Učenike podučava 46 nastavnika. Škola na žalost još uvijek nema svoj prostor, pa je tako podstanar na tri lokacije: Sjedište s određenim brojem učionica je u OŠ Sesvete u ulici Ivana Gorana Kovačića 19, zatim u Bjelovarskoj 48 b, te u prostoru Gimnazije Sesvete u Bistričkoj 7.  

"Želimo ustrajati u glazbenom obrazovanju djece u Sesvetama, ali i drugim sredinama, podizati kvalitetu nastave i javnih nastupa, osvojiti još više nagrada na natjecanjima, projektima proširiti suradnju na nove škole i ustanove", rekla nam je prof. Ljerka Pašalić, ravnateljica škole prigodom našeg posjeta, dodajući da imaju namjeru otvoriti područni odjel u Svetom Ivanu Zelini, te nastavu održavati na još jednoj lokaciji u Sesvetama u prostoru Osnovne škole u Sesvetskom Kraljevcu.

"Nadamo se da će kroz dvije godine biti završena rekonstrukcija stare zgrade „Sljeme“ koja je namijenjena za prostor naše glazbene škole, a  idejno urbanističko arhitektonski projekt je gotov", zaključila je naš razgovor ravnateljica. 

I doista, nadajmo se svi da će preuređenje stare Sljemenove zgrade biti dovršeno u roku kako bi i naša, sesvetska glazbena škola Zlatka Grgoševića,  ponovimo riječi stručnjaka, jedna od najboljih u našoj zemlji, mogla konačno useliti u vlastiti prostor. 


Na slici: Ovako bi, prema idejnom projektu, trebala izgledati zgrada sesvetske Glazbene škole Zlatka Grgoševića u rekonstruiranoj zgradi Sljemena.



Vezane vijesti
Ažurirano: 26.2.2024. 15:08:16

Create Account