Napokon kreće konkretno rješavanje "željezničkih" tema na području Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.3.2018. 15:06:41
Napokon kreće konkretno rješavanje "željezničkih" tema na području Sesveta

Foto: Željeznice.net

Jučerašnja vožnja vlakom od Glavnog kolodvora do Sesveta, pokazala je svim sudionicima kasnijeg sastanka oko sesvetskih "željezničkih tema", da vožnja traje 14 minuta. Niti helikopterom nismo brži od Sesveta do "Tomislavca".


Stvari se drastično mijenjaju i čini se da konačno mnoge težnje Sesvećana za unaprijeđenjem željezničke usluge počinju shvaćati puno ozbiljnije. Prije svega u krugovima HŽ-a i Ministarstva prometa. Upravo su jučer predstavnici poduzeća HŽ Infrastruktura i HŽ putnički prijevoz zajedno s predstavnicima Ministarstva pomorstva prometa i veza, te predstavnicima Grada i čelnicima naše gradske četvrti, kao i predstavnicima Udruge Zelene i plave Sesvete, zajedno se vozili rečenom dionicom, kako bi dolaskom u Sesvete održali sastanak na temu koja već dugi niz godina opterećuje Sesvećane, pogotovo one usmjerene na željeznički promet.


Dolaskom na željezničku postaju Sesvete domaćini su pokazali i vjerojatno najveće sesvetsko željezničko ruglo, onaj negdašji javni wc, koji, kako su obećali iz željeznice, u suradnji s lokalnim tijelima bi trebao biti riješen, još će se vidjeti na koji način, da li rušenjem ili nekom rekonstrukcijom.


Najvažniji zaključci sastanka su da se kreće u izgradnju željezničke postaje Sesvetska Sopnica. Uskoro će za taj zahvat biti izdana građevinska dozvola, te raspisan natječaj za projektiranje i izvođača radova. Predviđa se da će taj projekt koštati oko 10 milijuna kuna, a sve bi trebalo biti završeno najkasnije do kraja iduće godine. 


Također dogovoreno je da se kreće i s projektom denivelacije željezničkog prijelaza u Jelkovečkoj ulici. HŽ tu nema prioritet, nego će sredstva osigurati Grad Zagreb, a HŽ će sudjelovati s pripremom dokumentacije. Predviđa se da bi prijelaz vjerojatno mogao biti završen do kraja 2020. godine.


Ide se i u izgradnju željezničke postaje Sesvetska Sela – Selnica s izgradnjom pothodnika. Trenutačno je pokrenuta izrada idejnog rješenja, uskoro bi trebala biti izdana lokacijska dozvola, a cijela ova priča trebala bi biti završena do 2020. godine. 


Nazočni predstavnici Udruge Zelene i plave Sesvete također su uz navedeno, zatražili uređenje željezničkog kolodvora u Sesvetama sa smještajem novog stajališta u sklopu budućeg intermodularnog čvorišta, s uređenjem već spomenutog negdašnjeg javnog toaleta, denivelirani pješačko – biciklistički pružni prijelaz kod "Sljemena",  te uređenje biciklističke staze uz prugu Dugo Selo – Sesvete – Zagreb. 


Željeznički promet nema alternativu i  u budućoj integraciji javnog prijevoza na području Grada Zagreba, te Zagrebačke i Krapinsko Zagorske županije zauzimat će središnje mjesto, a sada se počinju stvarati uvjeti za to. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.5.2024. 11:10:00

Create Account