Potok Vukov dol i Kašinski jarek idealni za skrivanje od ljetnih vrućina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.8.2021. 14:11:17
Potok Vukov dol i Kašinski jarek idealni za skrivanje od ljetnih vrućina

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sesvetski kraj ima mnogo prirodnih ljepota i fenomena za koje osim okolnih mještana ne zna baš puno ljudi.



Kašinski jarek ipak je jedan od poznatijih dijelova Sesvetskog prigorja, ponajprije jer uz njega svakodnevno, a osobito vikendom prolaze tisuće vozila i deseci tisuća ljudi. Osim u Zagrebu zaposlenih Zagoraca, na svom ga putu preko Laza često dotiče veliki broj vikendaša, izletnika, te vjerskih turista čije je odredište većinom Marija Bistrica.


Poneki od tog mnoštva povremeni su ili redoviti izletnici, pa se tako na tom prostoru vikendima znaju okupiti obitelji s djecom, prijatelji, pa čak i veće grupe izletnika koje potom tu roštiljaju i zabavljaju se. Poneki i pecaju, jer u potoku ima riba, a kadkad se u njemu neki i osvježe. 


Još veći hlad u ljetnim mjesecima pruža potok Vukov dol koji se ulijeva u Kašinski potok upravo kod u ovoj priči spomenutog izletničkog odredišta malo iznad Gornje Kašine. Kod lijepo uređenog prostora i obnovljenih mlinova za što zasluge ima Planinska družina predvođena Sovom iz Gornje Planine, česti vikend izletnici zastanu, potraže hlad, a i djeca se imaju gdje zaigrati. U prirodnom okružju, na način igre negdašnje djece, jer je Planinska družina ovdje postavila mnoštvo djeci zanimljive zanimacije. 


Taj se prostor nalazi uz cestu koja većim dijelom vjerno prati potok, malo prije ulaza u Gornju Planinu iz pravca skretanja od prometnice Kašina - Marija Bistrica. 


Dobro je znati za te pomalo i tajnovite kutke sesvetskog područja kad u šumi zgrada, asfalta i betona zapeče, a povjetarca da olakša disanje niotkuda. Tko iz bilo kojeg razloga ne može dalje, uvijek mu je osvježenje pri ruci, svega nekoliko kilometara od središta Sesveta.  


Create Account