Predstavljamo Aikido klub Sesvete (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.8.2017. 12:14:41
Predstavljamo Aikido klub Sesvete (video)

Foto: Aikido Sesvete

Kao dio mnoštva borilačkih sportova odnosno vještina, u Sesvetama djeluje Aikido klub koji okuplja doista sve generacije Sesvećana.


Što je to Aikido?  

Aikido je japanska borilačka vještina nastala prvom polovicom prošlog stoljeća.  Usprkos miroljubivoj filozofiji i inzistiranju na nenasilju, aikido tehnike su izuzetno učinkovite i primjenjive. Aikido se sastoji od tehnika borbe bez oružja (taijutsu), tehnika sa mačem (ken) i štapom (jo). 



Osnivač, voditelj i učitelj sesvetskog Aikido kluba je Vedran Rakinić, majstor aikida, borac značajnog iskustva u raznim borilačkim sportovima i kondicijski trener u nekolicini klubova. Diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, smjer kondicijska priprema sportaša. Izdao je knjigu i dvd “Vježbe s medicinskom loptom” za razvoj snage, izdržljivosti i pokretljivosti u borilačkim vještinama, izdaje članke u stručnim časopisima te na sportskim portalima. 



"Aikido nije sport, on je vještina. Zašto nije sport? Zato što ovdje nema natjecanja, ustvari natječeš se jedino sam sa sobom u usvajanju vještine. To što nema sportskog natjecanja znači da nema pobjednika niti gubitnika. Svi vježbači su jednaki. Aikido je prije svega filozofija života u kojoj učimo mirnom suživotu sa svim ljudima, ali i s prirodom. Istina je da se aikido može upotrijebiti u samozaštiti gdje je vrlo efikasan, ali aikido majstori nikada neće ni u kojoj situaciji napasti prvi, nego će svaki sukob pokušati riješiti na miran način", kazuje nam Rakinić, pokušavajući nam dati do znanja da je pravo ime ovog sesvetskog kluba Aikido Yoshinkan dojo. 



Dojo ustvari znači mjesto na kojem se trenira, jer u filozofiji ove borilačke vještine učitelj svoje vježbače vježba u svom prostoru. Tako je i Rakinić u svojoj kući  u Sesvetskim Selima uredio prostor za vježbanje, iako ne bi ništa imao protiv da aikido ravnopravno dijeli prostor s ostalim borilačkim sportovima u budućem sportskom centru borilačkih prostora koji će, nadajmo se uskoro biti izgrađeni na prostoru bivšeg Planeta. 


"Kod nas vježba gotovo pa stotinu članova kluba, u doista svim dobnim skupinama, od 3 do više od 70 godina starosti. Posebno bih želio istaknuti da smo jedan od rijetkih klubova koji okuplja malu djecu vrtičke skupine od 3 do 6 godina. S njima radi naša članica koja je inače teta u vrtiću, tako da je vrlo kvalificirana osoba za rad s djecom. Djecu ustvari ovdje i ne učimo borbi, nego ona kroz igru uče miroljubivosti i toleranciji, ispucavaju višak energije i ravijaju motoriku, što je vrlo važno u toj dobi. Stoga nas mnogi roditelji često pitaju mogu li se i njihova djeca priključiti. Naravno da mogu i mnogi dovode svoju djecu na vježbanje", podučava nas o svom klubu sesvetski učitelj aikida. 



Od 2006. godine kad je pokrenuo prvi Aikido Yoshinkan dojo u Sesvetama za djecu i odrasle u kojem djeluje i danas, te odazivom velikog broja polaznika, Rakinić je osnovao  aikido ljetne i zimske kampove za djecu i odrasle na području Hrvatske. Njegova ideja okupljanja raznih aikido klubova koji rade s djecom potaknula je događaj “Aikido za djecu Hrvatske” jedini takve vrste u Hrvatskoj koji jednom godišnje okuplja sve hrvatske aikido klubove i njihove voditelje u Zagrebu.



Bilo da ste početnik ili stručnjak, Yoshinkan dojo nudi lekcije borilačke vještine, disanja, meditacije, umjetnosti i energije, čak i fizičku spremnost. To je mjesto gdje djeca i odrasli dolaze vježbati, opustiti se, izgraditi svoje mentalno, duhovno i fizičko tijelo. Akivnosti u Yoshinkan dojou namjenjene su svim uzrastima, djeci i odraslima, rekreativcima, čak i mogućnosti privatnog i samostalnog treniranja. Treninzi se sastoje od vježbi zagrijavanja, istezanja, aikido vježbi, Ki vježbi, disanja, aikido golorukih tehnika i tehnika s drvenim štapom, mačem i nožem. 


Ove godine klub nestrpljivo očekuje dolazak jednog velikog aikido učitelja, no o tom potom, pomalo je tajanstven naš sugovornik Vedran Rakinić, navodeći da ćemo o tom za sesvetski i hrvatski aikido, velikom događaju na vrijeme biti obavješteni. 


A one čitatelje koje smo ovim napisom uspjeli zainteresirati za ovu vrlo korisnu vještinu mogu doći u  Vepričku 15 ili se javiti na 91 880 66 22 ili posjetiti stranicu kluba.


Video:

Create Account