Rano jutros dva potresa kod Petrinje probudili su i mnoge građane Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.2.2021. 10:49:59
Rano jutros dva potresa kod Petrinje probudili su i mnoge građane Prigorja

Foto:

 Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva umjerena potresa s epicentrom kod Petrinje magnitude 3,7 i 3,3 prema Richteru, izvijestili su u subotu ujutro iz Seizmološke službe.



Prvi jači potres magnitude 3,7 prema Richteru i intenziteta u epicentru V stupnja EMS ljestvice dogodio se u 4 sata i 55 minuta na dubini od samo 2 kilometara i stoga se osjetio puno jačim nego li je stvarno bio. Drugi slabiji potres magnitude 3,3 prema Richteru i intenziteta u epicentru IV stupnja EMS ljestvice dogodio se u 5 sati i 19 minuta i bio je na dubini od 5 km. 


Potresi su se osjetili i u Zagrebu, a prema komentarima na platformi EMSC-a bilo je onih koje je potres probudio čak u Zagorju, Čazmi i širem području sjeverne Hrvatske. Ipak snaga potresa nije bila takva da je mogao prouzročiti štete na neoštećenim objektima u epicentru, a kamoli na udaljenijim područjima. Šteta je tek psihološke naravi, jer su mnogi bili uznemireni, a prema napisanim komentarima, neki su čak izjurili iz kreveta, no, srećom nije bilo potrebe za značajnijom evakuacijom. 


Seizmološki zavod nije objavio, ali objavila je aplikacija EMSC o vrlo slabom potresu koji se dogodio u 5 sati i 13 minuta u epicentralnom području Markuševca, no magnituda mu je bila tek oko 1 prema Richteru.  Nije bilo osjeta trešnje, no mnogi svjedoče da su čuli potmulu tutnjavu u dubini.


Hina/ SD


Create Account