Smeće jedno, dva, tri....

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.3.2017. 22:45:45
Smeće jedno, dva, tri....

Foto: Divlji deponij u nastajanju, goblje Vugrovec, Sesvete danas

Bacanje smeća kamo god se nekome prohtije, čini se da je omiljeni sport jednog dijela naših sugrađana.

Iako je odvoz kućnog smeća odnosno miješanog komunalnog otpada, kako se to stručno zove, danas već dugi niz godina tekovina moderne civilizacije do koje svi imaju pristup, ipak i nadalje ima onih koji imaju neopisivu volju za bacanjem otpada svugdje drugdje, samo ne na za tu namjenu propisana mjesta. Posebice se to odnosno na takozvani glomazni otpad.

Divlja odlagališta otpada niču na mnogim mjestima, ima onih saniranih divljih smetlišta, koja nakon čišćenja ponovo ožive, kao primjerice kod groblja u Markovom Polju, ali niču i nova. Ovaj put navodimo samo jedan primjer.

Kod mjesnog groblja u Vugrovcu postavljeni su kontejneri za ubacivanje otpada nakon čišćenja grobnica, odnosno za izgorjele lampaše, strare vijence, cvijeće i  druge predmete kojima se uređuju grobna mjesta naših pokojnika, pa se nakon nekog vremena moraju maknuti. Upravo ti su kontejneri očito postali mamac neodgovornim građanima koji su tu počeli dovoziti gotovo svašta i time počeli stvarati divlje smetlište. Odmah pokraj ulaza na groblje, u blizini same crkve.

Na žalost, takvih bismo primjera na području Sesveta, ali i drugdje mogli nanizati. Zanimljivo je da Čistoća, kako smo objavili u našem članku od 1. veljače, imala rok prijave za odvoz glomaznog otpada do 14. ožujka, no očito neki na to nisu reagirali, nego radije rješavaju svoj problem otpada na stari prokušani način, odbaci gdje stigneš, pa bjež'.

Obavijest o odvozu glomaznog otpada svako je domaćinstvo dobilo uz račun za siječanj, tako da se nitko ne može izvući kako nije informiran, samo treba malo čitati. Nije to štivo pisao Dostojevski, pa da se teško prati, nego u nekim glavama još uvijek postoji nerazumijevanje spram regula uređenog urbanog života, a koji je ipak dostignuće naše današnje civilizacije.

Danas se glomazni otpad može dovesti u reciklažno dvorište i besplatno odložiti. U Sesvetama reciklažno dvorište Zeleni otok nalazi se u Jelkovečkoj ulici bb kod sajmišta. Reciklažno dvorište otvoreno je od radnim danima od 11-18,30, a subotom od 8-15,30 sati.

Nemoguće je nadgledati sve i svakog i to ne bi niti bilo dobro, pa preostaje jedino duga i teška edukacija sadašnjeg i mnogih budućih naraštaja o potrebi građanskog ponašanja sukladnog aktualnim propisima. Veliku većinu naših naselja čine ipak učtivi građani i oni nikad nisu problem. On je negdje drugdje.


Create Account