U sveučilištu održana radionica iz naše baštine

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.3.2017. 13:42:12
U sveučilištu održana radionica iz naše baštine

Foto: Učenici pozorno slušaju predavanje o vučedolskoj kulturi, Sesvete danas, Borko Samec

Mali školarci danas dopodne napeto su slušali o vučedolskom životu, računanju vremena, početku nove godine i mnogim drugim stvarima iz tog pradavnog vremena.


Kada su se pojavili sumerski i egipatski kalendari, oko 2600. g. pr. Krista, pojavio se i prvi cjeloviti indoeuropski kalendar, koji je 2001. godine otkrio arheolog dr. Aleksandar Durman na jednoj oslikanoj glinenoj posudi vučedolske kulture, iskopanoj 1978. u Vinkovcima.

Na toj posudi urezano je pet zvijezda koje simboliziraju veliko zimsko zviježđe Orion, koje je u vučedolsko vrijeme, dakle oko 2800. g. pr. Krista zalazilo za obzor 21. ožujka, točno na dan proljetne ravnodnevnice. Vučedolska je godina počinjala proljetnim ekvinocijem kada sunce simbolički zamjenjuje najuočljivije zimsko zviježđe – Orion, čije su tri zvijezde pojasa, u vučedolsko doba, na taj dan zalazile i na nekoliko mjeseci nestajale s noćnog neba.

To je tekst stručne suradnice svesvetskog narodnog sveučilišta i voditeljice edukativno – kreativne radionice o baštini Doroteje Bačić Čmelar. Upravo je o vučedolskoj kulturi danas poučavala školarce prvog i trećeg razreda iz područne škole Planina Donja, pokušavajući im dočarati kako su "nekad davno", odnosno u to doba ljudi živjeli. U sklopu ove edukacije  imalisu  i malu radionicu u kojoj su uživali, pa im je to bio odlično smislen izvanškolski nastavni dan.


Create Account