Upit gradskoj administraciji: Koliko djece treba stradati u Soblincu da se riješi problem tamošnjeg raskrižja?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.10.2017. 12:03:49
Upit gradskoj administraciji: Koliko djece treba stradati u Soblincu da se riješi problem tamošnjeg raskrižja?

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Svatko misli da je njegov problem najveći, pa su tako Sesvećani uvjerenja da je najveći prometni problem cijele Hrvatske upravo u našoj gradskoj četvrti. A nitko to ni ne demantira.


O problemu sesvetske obilaznice već se nadugo i naširoko raspreda na svim razinama, od gostionice do gradskog vrha. Rješavanje problema doista i jest u tijeku, ali takvom brzinom da će njeno puštanje u promet dočekati treći milenij. 


No čini se da iako možda najvažniji, problem obilaznice nije i jedini prometni problem u Sesvetama. O vrlo opasnim prometnim situacijama u Sesvetskom Kraljevcu govorila je na sjednici vijeća vijećnica Maja Buljubašić koja je zatražila od predsjednika vijeća Stjepana Kezerića da problem podigne na višu razinu, te da se riješi jurnjava dijela vozača pokraj škole u Kraljevcu. Obzirom da je riječ o državnoj cesti na kojoj se ne smiju postavljati uspornici (hupseri ili ležeći policajci kako ih god tko zove), ostaje mogućnost postavljanja kamere koja je vrlo elegantno i izuzetno uspješno riješila problem jurnjave po državnoj cesti kroz Žerjavinec. 


Mnogima je također poznat problem raskrižja u Soblincu. Raskrižje je asimetrično odmah uz njega je osnovna škola, autobusi koji prevoze i djecu staju u samom raskrižju što je vjerojatno raritet. 

 Ovaj problem pokušava se riješiti (kao što se kod nas puno toga dulje vremena neuspješno pokušava riješiti) različitim prostupima, pa su tako više puta bili postavljani pa micani uspornici. I ovdje je riječ o državnoj cesti D3 koja je ujedno i europski prometni pravac E94 na koju lokalni gradski uredi ili već tko plate postavljanje uspornika, koje potom Hrvatske ceste maknu, jer, kao što rekosmo, na prometnicu takve važnosti hupseri se ne smiju postavljati. Na nju idu jedino trakasti usporivači koji su doduše nakon posljednjeg micanja hupsera ostali na cesti i trebali bi ostati do daljnjega, ali su oni vrlo neefikasni. 


Mnogi su nas u redakciju kontaktirali po tom pitanju, izdvojili smo poruku Magdalene Novak koja je uputila poruku u naš fb inbox i traži zaštitu svoje školske djece. 



Sjednici gradskog vijeća u petak nazočile su mještanke Soblinca Danijela Jukić i Vlatka Burić koje kao građanski promatrači sjednice nisu imale pravo javnog istupa, ali su nakon sjednice porazgovarale s predsjednikom Kezerićem i vijećnikom Blažinovićem koji su bećali snažno se založiti za rješenje problema čiji papiri leže u nekim gradskim uredima. Naime, u više smo navrata iskazivali kako se lokalna sesvetska vlast može razapeti, ali ovakve obimne probleme ne mogu riješiti, to se riješava u Zagrebu i zato mnogi Sesvećani žele i traže veću autonomiju Sesveta, no to je neka druga tema za neki drugi članak. 


Spomenute građanke iz Soblinca zatražile su barem za početak izgradnju nogostupa od raskrižja prema Gajcu, jer, kako kažu, tu se vozači dovezu izuzetno brzo i već je bilo nekoliko incidenata, a samo je sreća spašavala pješake, djecu i odrasle od većeg i težeg incidenta. 


Neslužbeno doznajemo da bi križanje trebalo biti potpuno semaforizirano, no, pitanje je je li to ujedno i rješenje problema. Napredna društva u koja očito mi još ne spadamo, takve probleme rješava izgranjom kružnog toka koji je daleko efikasniji u smirivanju prometa i povećanju sigurnosti, no, dakako i daleko skuplje rješenje. A u Soblincu je još problem otkupa zemljišta, dakle, imovinsko pravni odnosi. 


No, čini nam se da je pravo pitanje koliko košta dječji život? Je li njegova cijena niža od izgradnje kružnog toka odnosno koliko je potrebno da strada djece da bi se nešto poguralo. U Sesvetama se to  dobro zna, ali je to izvan izravne njihove moći, stoga gospodo iz gradskih ureda dignite svoje...          

  ...radno vrijeme iz fotelja, dođite na teren, ako ne znate o čemu se radi i konačno malo za promjenu poduzmite nešto. 

I pošaljite svom šefu lijep pozdrav iz Prigorja.  Idemo konačno delat. 


Create Account