Uskoro pseće groblje u Dumovcu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.3.2017. 0:14:19
Uskoro pseće groblje u Dumovcu

Foto: Zagreb.hr - gradonačelnik Bandić svojedobno je otvorio radove na izgradnji groblja, arhiva

Privode se kraju radovi izgradnje objekta posljednjeg ispraćaja kućnih ljubimaca.


U Zagrebu živi 50 tisuća pasa. Žive i ugibaju. Prema propisima, građani sami ne smiju pokopati svoje uginule kućne ljubimce, nego bi njihova tijela trebali predati specijaliziranim firmama za odvoz lešina. Krajnji cilj je neškodljivo uništenje u jedinoj specijaliziranoj firmi u Hrvatskoj, Agroproteinki.

No, sve to podosta i košta, a svi oni koji su imali ili imaju kućnog ljubimca dobro znaju kako se nakon godina zajedničkog života ljubimca i vlasnika stvori neki posebni odnosno, ljubimac postaje dio obitelji i mnogima je teško nakon njegove smrti, na takav se način riješiti ostataka stvora kojeg smo voljeli, igrali se s njime, trčali, šetali i zajedno živjeli. Stoga mnogi potajno po okolnim šumama, poljima, pa čak i parkovima, ukapaju lešine svojih ljubimaca, osjećajući, valjda, da tako izražavaju veće poštovanje svojim bivšim najvećim prijateljima, pri tome uglavnom ne znajući da čine prekršaj koji može biti prilično kažnjiv.

Još je gore, ako se neki riješe lešine na način da ju samo šutnu u kontejner za otpad. Mnogi bi rado oprostili se od svojih ljubimaca na humani, dostojanstven način. Ima toga i u Europi, ali i kod nas. Primjerice Rijeka ima svoje groblje za pse koje je jako dobro prihvaćeno od strane vlasnika prvenstveno pasa. Tim putem krenuo je i Zagreb, te  je u tijeku izgradnja objekta na groblju kućnih ljubimaca upravo u Dumovcu gdje postoji i gradski azil za pse.

"Radovi su u tijeku, napravljena je glavna zgrada, ona ima 600 kvadrata, izvode se unutarnji radovi, u tijeku je i nabava peći za kremiranje. Vjerujem da ćemo prije ljeta imati probni rad na groblju, što se tiče peći. Dakle, tamo će biti mogućnost kremiranja kućnih ljubimaca, a bit će i mogućnost ukapanja. Za sada imamo 10 tisuća mjesta, moguće da će se to i proširiti, a vlasnici uginulih životinja moći će uzeti grob ili kasetu za urnu na određeni broj godina", kazao je gradski pročelnik za poljoprivredu Emil Tuk, dodajući da će već od vjerojatno jeseni, a sigurno od ove godine groblje kućnih ljubimaca u Dumovcu početi radom.

"To je najhigijenskiji i najhumaniji način da se oprostimo od svojih ljubimaca", nadodao je Tuk. Dumovečko groblje kućnih ljubimaca na 12.600 četvornih metara koje će koštati oko 15 milijuna kuna bit će jedno od rijetkih u ovom dijelu Europe, uzor za gradnju je groblje kućnih ljubimaca u Beču.


Create Account