Vuzmica u Belovaru

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 17.4.2017. 8:58:04
Vuzmica u Belovaru

Foto: Zdravko Bukal, DVD Belovar

Po Prigorju, Po Prigorju, Vuzmica ima mnogo...
 
Tradicija izrade i paljenja vuzmice za Vuzem (Uskrs) u Belovaru traje već generacijama. Ona simbolizira paljenje svega zlog i lošeg kako bi vjernici pročišćeni dočekali uskrslog Krista.

Zadnje desetljeće članovi DVD-a Belovar ovo događanje organiziraju za sve mještane. Izrada vuzmice traje par dana, a nastaje prikupljanjem granja ostalog od rezidbe voćaka, grmlja i crnogorice koje se slaže na hrpu između četiri visoka stupa. U tome sudjeluju mladi i stari.

Nekad je bila vještina popeti se na usku, visoku četverouglastu piramidu i slagati sloj po sloj, no danas se pomaže traktorskim utovarivačem za dizanje i postavljanje slojeva grana.

Okupljanje mještana započelo je na Veliku Subotu uvečer kod vatrogasnog doma uz krijes, čemu su se najviše radovala djeca. Stariji su pak čuvali izrađenu vuzmicu na kraju mjesta do 4 sata ujutro kada su je zapalili.

Zadovoljstvo je bilo vidjeti i slušati najstarijeg vatrogasca, osamdesetsedmogodišnjeg Stjepana Bukala – Vujču. Druženjem uz vazmenu vatru prisjećali su se na minula vremena veseleći se svjetlosti vatre koja je pobijedila tamu.


Create Account