Hoće li se ostvariti ideja o Muzeju dječjih igračaka?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.6.2020. 13:12:56
Hoće li se ostvariti ideja o Muzeju dječjih igračaka?

Foto: Muzej Prigorja

Muzej Prigorja nastavno na pripreme za izložbu "Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavrštine Tihomila Stahuljaka", donosi članak dr. sc. Žarke Vujić, profesorice sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.


MUZEJ DJEČJIH IGRAČAKA U ZAGREBU?

Pripremajući izložbu Zbirka a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka morali smo pročitati mnoštvo profesorovih rukopisa kako bismo shvatili taj njegov strastveni interes za dječji svijet i igračke. Jednako strastveno promišljao je i o osnutku muzeja dječjih igračaka u Zagrebu. Neke od sličnih europskih muzeja je dobro poznavao, primjerice onaj u Nürnbergu. Posjetili smo ga, jednako tako i Pollockov muzej igračaka u Londonu te  jedan manji, a suvremeno uređeni muzej igračaka u Tartuu u Estoniji.


Svi ti posjeti pomogli su da shvatimo kako je profesor Stahuljak imao pravo kad je napisao sljedeće: "Jer sabirući igračke, kako stare tako i nove, muzej igračaka jednom zauvijek otimlje ih djeci… Ako ih djeci i pokazuje imaju ona malo od toga…" Time je nastojao upozoriti kako su originalne igračke u takvim muzejima djeci  za igru najčešće nedostupne, a što se danas rješava izradom i uporabom kopija. Pravu zadaću ove vrste muzeja vidio je u obrazovanju budućih roditelja, pa i djedova i baka, jer upravo preko njihovih ruku igračke stižu u ruke djece i pomažu im da se suoče sa svijetom odraslih. No, mi smo uvjereni kako će se svi oni na izložbi u Muzeju Prigorja dobro osjećati i pronaći nešto zanimljivo za sebe.

"Tema igračaka, starih i suvremenih gotovo se idealno uklapa u ovo tranzicijsko razdoblje #ostanimoodgovorni, jer djetinjstvo u najvećoj mjeri izaziva toliko potrebne pozitivne emocije. Posebno bi nas radovalo da uspijemo prikupiti dosad nepoznate podatke o vidovečkoj zadruzi za proizvodnju drvenih igračaka, koje su 2009. godine uvrštene na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, istina, kao - zagorske… No, upravo to je prilika da se i Prigorje stavi u kontekst", dodaje Tomislav Mrvičić zadužen za PR Muzeja Prigorja. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account