Predavanje: Iz zemlje vatre i leda - Island

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 3.12.2018. 8:36:59
Početak: 04.12.2018. 18:30
Predavanje: 	Iz zemlje vatre i leda - Island

Foto: Tatjana Vujnović

Na PLANINARSKOM UTORKU u čitaonici Knjižnice Sesvete, 4. prosinca, s počekom u 18.30 sati, čeka nas izuzetno predavanje uz prezentaciju fotografija s putovanja na daleki Island. Ovu nedovoljno poznatu otočnu zemlju u sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka predstavit će Morena Želle i Tatjana Vujnović koje su svoje predavanje nazvale: Iz zemlje vatre i leda.Island su posjetile u kolovozu 2018. godine, u grupi desetoro prijatelja i poznanika, najvećim dijelom speleologa iz Zagreba i Samobora. Grupu je organizirala Ana Bakšić, članica Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit i članica HGSS-a kojoj je to bio drugi susret s jednom od najzanimljivijih europskih otočnih država. Vrijeme putovanja odabrano je na temelju klimatskih obilježja Islanda – srpanj i kolovoz mjeseci su koje odlikuje najviša prosječna temperatura, a sunce je iznad horizonta najveći dio dana. Iako su članovi ekipe uglavnom iskusni putnici s tisućama kilometara u nogama, susret s Islandom svi su očekivali s nestrpljenjem, kako zbog njegovih jedinstvenih geoloških karakteristika tako i zbog osebujne kulture zasnovane na vikinškoj prošlosti otoka.


Morena Želle je arheologinja i povjesničarka umjetnosti koja radi u Muzeju Prigorja u Sesvetama. Članica je Speleološkog kluba Samobor. Na Island je putovala kako bi vidjela puffina, jednu od, kako nam je rekla, najljepših ptica koje žive na Zemlji.


Tatjana Vujnović je hidrogeologinja koja radi u Državnom hidrometeorološkom zavodu i članica je Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit. Island je željela posjetiti kako bi vidjela dvije kontinentalne ploče u razdvajanju s pratećim brojnim aktivnim vulkanima i gejzirima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2023. 10:07:43

Create Account