Željko Uremović: Tragurium Sacrum, likovna izložba u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2024. 10:19:10
Početak: 09.05.2024. 19:00
Željko Uremović: Tragurium Sacrum, likovna izložba u Galeriji Kurija

Foto: Muzej Prigorja

Akademski slikar Željko Uremović izlaže svoje slike iz serije moru i Trogiru.



Tragurium Sacrum naziv je izložbe likovnih radova akademskog slikara Željka Uremovića, rođenog Slavonca sa stalnim adresama življenja u Pragu i Trogiru. Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 9. svibnja u 19 sati. Radi se od 3. ovogodišnjoj izložbi u 38. izlagačkoj sezoni Galerije Kurija.


Izložba Željka Uremovića „Tragurium Sacrum“ otvara vrata Trogira, vrata u druge dimenzije. (...). Mogućnost tumačenja njegovih najnovijih slika je u toposu*, u prepoznavanju onoga mjesta gdje je slikar postavio štafelaj, a Željko Uremović je svoj štafelaj postavio u Europi. Otvarao je atelijere u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Hrvatskoj, odakle je krenuo i gdje se neprekidno vraća. Krenuo je iz Zagreba gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti a vraća se u Trogir, najmanju europsku urbanu matricu zatvorenu u mrežu Sredozemlja. Vraća se u Grad otok, kojega Jacques Le Goff  bilježi na karti romaničke Europe. Izložba „Tragurium Sacrum“ grupira slike Željka Uremovića u dvije cjeline: to su slike nastale pod otvorenim nebom, koje blistaju prosvijetljenošću a druga grupa, pod nazivom „Akeropiti“, ukazuje na istraživanje strukture slike; istraživanja na lingvističkoj i tehnološkoj razini gdje se slikar Željko Uremović približava iskustvu "enformela".


Impresija/dojam i ekspresija/izraz, pojmovi su koje nije moguće odvajati u tumačenju osobnoga izraza bilo kojeg ili čijeg pristupa likovnoj umjetnosti. Ipak u pojmovniku  povijesnoumjetničkih stilova razlikujemo, „impresionizam“ i „ekspresionizam“, Dapače odvajamo ih... Željko Uremović u novom ciklusu slika „Tragurium Sacrum“, posvećenih Trogiru, Mediteranu, Pasiji, akeropitima, izborom motiva, pristupom motivu, načinom obrade, spontanošću i promišljenoću objedinjuje tako kategorizirane pojmove: impresiju i ekspresiju... 


Iz predgovora izložbi Željka Uremovića „Tragurium Sacrum“ Lilijane Domić, povjesničarke umjetnosti, kulturologinje i književnice.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 3.5.2024. 10:24:15

Create Account