Jeste li čuli za ovaj biser Hrvatske? Kamajno otkriva sve više Zagrepčana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.5.2022. 17:46:29
Jeste li čuli za ovaj biser Hrvatske? Kamajno otkriva sve više Zagrepčana

Foto: Promo

Hrvatska je puna ljepota i sjajnih mjesta za uživanje, no mnogi još nisu čuli za Arheološki park Vrlovka. Evo prilike da se upoznate s nevjerojatnim ljepotama koje se nalaze u Općini Kamanje, samo desetak kilometara od Ozlja prema slovenskoj granici. Već ovoga petka otvaraju se vrata ove prirodne ljepote i čeka vas cijeli niz zanimljivosti koje će oduševiti cijelu obitelj. 


Špilja Vrlovka nalazi se pored samog toka rijeke Kupe, tako da vas čeka prava prirodna poslastica, a da stvar bude bolja riječ je o lokaciji na kojoj je potvrđeno ljudsko obitavanje još od vremena neolitika, preko antike i srednjeg vijeka, pa sve do današnjih dana. Vjerojatno niste znali, ali ovo je mjesto gdje se kod indoeuropljana otvaralo nebo i tada se odvijala komunikacija između nebeskog i podzemnog svijeta. Ovo je mjesto bilo mjesto hodočašća. Bilo je to svetište gdje su se donosili darovi silama zla i silama dobra.


„Karlovačka županija i dalje će nastaviti ulagati u bogate turističke potencijale kako bi opravdala epitet najposjećenije kontinentalne županije. Vjerujemo da će Arheo-park Vrlovka opravdati svoje postojanje i privući brojne domaće i inozemne posjetitelje, a posebno prijateljske nam Slovenije“, istaknula je Marina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije. 


Osim same Vrlovke koja će vas očarati na prvu, imat ćete priliku i uživati u pikniku ili vožnji u kajaku, a za takav dodatni sadržaj dovoljno je da se najavite putem društvenih mreža Arheološkog parka Vrlovka i s lakoćom se možete pribilježiti za dodatne užitke u prirodi. Bit će tu uskoro i mogućnost jahanja, ali i cijelog niza dodatnog sadržaja. Posjetitelje očekuju i brojne zanimljive priče – od znanstvenih do zabavnih, a budući da se, zbog zaštite lokaliteta, špilja mora zatvoriti dio godine, očekuje vas i 3D tehnologija koja će vam omogućiti doživljaj špilje u mjesecima kada je zatvorena. Ova 3D prezentacija zapravo je prava poslastica za djecu i odrasle jer ćete kroz nju proći kroz deset priča i deset lokacija, a saznat ćete sve o mračnim silama u koje su ljudi vjerovali, o nastanku špilje i dakako o šišmišima koji tu obitavaju. Osim šetnje špiljom, 3D tehnlogija virtualne stvarnosti ponudit će šetnju i druženje sa „živim“ mještanima neolitskog sela koje je obitavalo na ovom istom mjestu. 


„Sadržajno, Arheološki park Vrlovka ima izuzetan kulturno turistički potencijal i u kratkom će periodu postati prepoznatljivo izletište svih generacija i šire od Republike Hrvatske. Očekujemo Vas s dobrodošlicom“, kazao je Damir Mateljan, načelnik Općine Kamanje. 


Ovaj biser Hrvatske otvara se ovoga petka, 27. svibnja, od 12 sati, a budući da je pred nama i praznični dan, ovaj je vikend produžen sve do ponedjeljka. Špilja će biti otvorena od 12 do 15 sati, ali na dan otvorenja i od 20 do 22. Prvi dan očekuje vas i glazbena večer uz grupu „La Papa“. 


U ovoj godini zamišljeno je da Park za posjetitelje bude otvoren samo vikendom, ali s vremenom kako interes bude veći, u Parku već sada razmišljaju o dodatnim terminima i sadržajima. 


Arheo park Vrlovka svakako zapratite i na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje vas očekuju brojne zanimljivosti ove lokacije, ali i mogućnost da si rezervirate termin za piknik ili kajak.


Vidimo se u Kamanju! Samo sat vremena od Zagreba, samo sat i pol od Rijeke i svega pola sata od Karlovca. 

Vezane vijesti
Ažurirano: 11.6.2024. 9:10:00

Create Account