Mateja Hercigonja – nova Vinska kraljica Zagrebačke županije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.12.2018. 22:57:31
Mateja Hercigonja – nova Vinska kraljica Zagrebačke županije

Foto: Dražen Kopač

Mateja Hercigonja iz Pušće nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2019. godinu. Svečanost krunidbe upriličena je u četvrtak u hotelu The Westin Zagreb.Dvadesetdvogodišnja Mateja je vlasnica OPG-a od svoje osamnaeste godine, zaposlena je, a uz rad i studira na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću. Njezina obitelj bavi se proizvodnjom vina te obrađuje 6500 trsova graševine, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca i crnog pinota. „Od malih nogu roditelji su mi usadili ljubav prema vinogradu, odrasla sam uz njega. Na izbor za Vinsku kraljicu prijavila sam se prvenstveno zbog stjecanja iskustva, a želja mi je, kad za to dođe vrijeme, otvoriti vlastitu vinariju“, rekla je Mateja Hercigonja.


Lentu je novoizabranoj kraljici uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, a krunu joj je predala dosadašnja Vinska Kraljica Lucija Fabek. Događanju je nazočio i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH.


Zamjenica Žužak zaželjela je mnogo uspjeha novoj Vinskoj kraljici dodavši da je uvijek lijepo vidjeti kako među dosadašnjim vinskim kraljicama vlada sloga i zajedništvo, a ne suparništvo. „Ako to žele, naše se vinske kraljice mogu učlaniti u Udrugu Vinske kraljice Zagrebačke županije koja sada već čini pravo malo elitno društvo vrsnih enologinja“, rekla je Žužak istaknuvši pritom da je Županija za iduću godinu za poljoprivredni sektor, pa tako i razvoj vinarstva i vinogradarstva, osigurala 24,5 milijuna kuna.


Mateja Hercigonja izabrana je za 17. po redu Vinsku kraljicu Zagrebačke županije, dok je za prvu pratilju izabrana Ada Puntarić iz Graberja Ivanićkog, a za drugu pratilju Andrea Grdović iz Grdanjaca. O najboljoj je odlučivao ocjenjivački sud, pod predsjedanjem pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josipa Kraljičkovića, na temelju pismenog, usmenog i praktičnog testiranja.


Inače, Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine. Vinskom kraljicom može postati djevojka između 18 i 28 godina, mora biti državljanka Republike Hrvatske, a njezina dužnost je promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije.


Svečanost krunidbe popraćena je promocijom 7 najboljih vina sorte portugizac crni nedavno revitalizirane udruge „Portugizac Plešivica“. Prema izboru vinskih kraljica Zagrebačke županije, šampionom 1. ocjenjivanja ove Udruge proglašeno je vino Franje Gregorića, berba 2018.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.7.2024. 13:41:50

Create Account