Na današnji dan Oluja je slobodu donijela i Bihaću

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.8.2017. 20:48:52
Na današnji dan Oluja je slobodu donijela i Bihaću

Foto:

I dalje se prisjećamo 'Oluje', briljantne akcije kojom je oslobođen veći dio hrvatskih okupiranih područja i slomljen san o Velikoj Srbiji. dan 6. kolovoza 1995. bio je dan kad je Oluja slobodu donijela i Bihaću, kojem je nakon 1200 dana okruženja prijetila sudbina Srebrenice.


Na današnji dan prije 22 godine došlo je do povijesnog susreta zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrova generala Marijana Marekovića i zapovjednika 5. Korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima. Operacijom "Oluja" hrvatske snage omogućile su Armiji BiH razbijanje srpske opsade Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u srpnju 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više od 7000 Bošnjaka.


Isti dan hrvatske snage oslobodile su Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije "Oluje" u bivšim sektorima Sjever i Jug. Predajom pukovnika Čedomira Bulata, zapovjednika 21. korpusa "Srpske vojske Krajine", u Topuskom oko 14 sati označen je kraj operativnoga dijela te vojno-redarstvene akcije, ali i prestanak rata na teritoriju Republike Hrvatske, iako su nastavljene vojne aktivnosti radi slamanja ostataka neprijateljske vojske i pretresa terena.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.8.2021. 9:39:10

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account