Oživjela povijesna bitka hrabrih marinskih žena i Osmanlija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.7.2023. 12:06:41
Oživjela povijesna bitka hrabrih marinskih žena i Osmanlija

Foto: TZOM

U obrani pri osvajačkom pohodu Osmanlija na Marinu, jedno od najbogatijih mjesta u Dalmaciji, 1657. godine sudjelovalo je 30 naoružanih mladih žena obučenih u muške odore. 



Najpoznatije su dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina, koje su na kraju bitke zarobljene, a Turci začuđeni da su se borili sa ženama, iz poštovanja ih ne ubiju. Treća hrabra žena, djevojka po imenu Jele Marunova ne želeći se predati, zapalila je nekoliko bačvi baruta u kuli u kojoj su se nalazile sklonjene žene i djeca ubivši pritom i veliki broj neprijatelja. 


Ovaj događaj povod je za očuvanje stoljetne tradicije i povijesti, te evociranju hrabrosti žena u borbi protiv Turaka čime su pokazale svoju snagu, otpornosti i ustrajnost. Ovogodišnje uprizorenje Marinske bitke bit će u službi kazališta i povijesti te značajno doprinijeti kulturnoj i turističkoj ponudi Marine. Uz vizualno dojmljive prizore (bitka, Osmanilije…) naglasak će biti na heroinama i herojima mjesta, njihovom junaštvu i vjeri u borbi protiv nadmoćnog protivnika te će se osigurati relevantna izvedba koja će uz vizualnu atraktivnost donijeti i novu dramsku vrijednost na temelju nove dramatizacije događaja na zasadama postojećih književnih i povijesnih zapisa.


Manifestacija s uprizorenjem povijesne bitke Marinaca i Osmanlija „Marinska bitka 1657.“ u autentičnom povijesnom ambijentu srednjovjekovnog naselja održat će se 15. srpnja (subota) 2023. godine od 21 sat u centru Općine Marina.


U predstavi koja uprizoruje povijesnu bitku, u produkciji KU „Marko Marulić“ i Štajner muzike i filma, uz dramaturški doprinos dr. sc. Ozane Ramljak, produkciju potpisuje Luka Perković, režiju Robert Kurbaš, originalnu autorsku glazbu Miki Nopling, a nastupit će poznati televizijski glumci Ana Uršula Najev i Lovre Kondža, Ivana Župa, Mate Tavrić, Marijan Grbavac, Dijana Ivić Kundid, Dijana Rinčić, Katarina Kazoti Jerković, Ante Knezović, balerine Plesnog teatra Split uz koreografiju Branke Trumbić, Povijesna postrojba Kliški uskoci, "Marinke i Marinci", KUU "Andrija Matijaš Pauk", Ratni Veterani Marinski Pauci, DVD Marina, Torcida marinski kraj.


Ovogodišnje uprizorenje bitke  bit će na ponos današnjem naraštaju, potomcima slavnih i hrabrih muževa i žena kao i svih onih koji su podnijeli žrtvu za našu domovinu.


Manifestacija se održava u organizaciji Turističke zajednice, uz potporu Općine Marina, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije,  a nakon teatarskog spektakla, održat će se veliki koncert grupe Diktatori s početkom u 22 sata. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2024. 13:32:13

Create Account