Šampionska Kulenova seka iz Belja

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 29.3.2022. 15:33:34
  Šampionska Kulenova seka iz Belja

Foto: Belje

Na Danima hrvatskih kobasica i salama u Istri, Kulenova seka od crne slavonske svinje proglašena je šampionom u svojoj kategoriji. 



U istarskom Svetom Petru u Šumi održano je  nacionalno ocjenjivanje kobasica i salama na koje je bilo prijavljeno 123 uzorka  kobasica i salama najviše kvalitete iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije. 


Belje se predstavilo sa svojom Kulenovom sekom Crna slavonska. „Prvi puta smo na ocjenjivanje u Svetom Petru u Šumi poslali Kulenovu seku Crna Slavonska i dobili šampionsku titulu“  ističe Mirabela Opančar, voditeljica proizvodnje suhomesnatih trajnih kobasica i slanina u Belju. „Iako smo jedan od najvećih proizvođača tradicionalnih delicija u Hrvatskoj u Belju se sve radi na tradicionalni način, uz puno ručnog rada. Imamo vlastitu proizvodnju delicija od naših crnih slavonskih svinja na prostoru Parka prirode Kopački rit pa kontroliramo cjelokupni proces od sirovine najviše kvalitete do tradicionalnog dimljenja na drvetu bukve. Ponosni smo na ovu nagradu jer s njom rušimo barijere između velikih i malih proizvođača. “ zaključuje Opančar.


. „Ocjenjivanje kobasica i salama dio je našeg velikog projekta "S klobasicom u Europu" koji smo pokrenuli prije deset godina i u sklopu kojeg smo izgradili i hrvatsku kuću od kobasica ili kako se lokalno zove Hiža od klobasic, u kojoj imamo senzorni laboratorij i dvoranu namijenjenu upravo za ocjenjivanja kvalitete kobasica i salama. Kroz sve naše projekte ističemo značenje kobasica u hrvatskoj gastronomiji i važnost njihove daljnje promocije„ istaknuo je dr.sc. Mario Bratulić, načelnik općine.


Create Account